Almanya da elektrikçilik hakkında sorularım var..

Başlatan my_sweet_shadow, Temmuz 18, 2013, 08:40:34 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

my_sweet_shadow

Arkadaşlar merhaba Aranıza yeniyim ve henüz almanya da değilim. fakat bu nisan sonunda almanya ya yerleşmeyi düşünüyorum. vize olayını çözdüm ilk gelişimde bir tanıdık aracılığıyla çalışma izini ile gelmiş olacağım. Kafamda milyon tane soru var bir çok kişi ile görüştüm ama ne kadar çok bilgi edinirsem o kadar rahat olurum diye düşünüyorum.
öncelikle kendimden bahsetmeliyim.
27 yaşındayım, normal meslek lisesi elektrik bölümü mezunuyum, önlisans terk ettim. 7 senedir fabrikada elektrikçilik yapmaktayım, 7 senelik tecrübem var ustalık belgesi almak üzereyim. ingilizcem orta üzeri almanca öğrenmeye başlıyorum en kısa zamanda bir kursa da yazılacağım. almanyada kuzenim var aynı zamanda bir kaç tane güvendiğim arkadaşım var... İlk gittiğimde hamburg bölgesinde kalacağım bir süre sonra regensburg a geçebilirim.
Malum ülkemizde meslekçi hakkını hiç bir şekilde kazanamıyor. özellikle özel sektörde meslekçinin vasıfsız elemandan ücret konusunda tatmin edici farkları bulunmuyor. birçok sebepten ötürü almanya ya göç etmeyi düşünüyorum. geriye dönmekte istemiyorum tabii ki.
dediğim gibi ilk gidişim bir arkadaşımın sayesinde çalışma izni ile olacak fakat sadece kağıt üzerinde anlayacağınız. gittiğimde orda çalışıyor gözüktüğüm için çalışma iznim bitene kadar sanırım kaçak çalışmam gerekecek.
ve sanırım 2000 yılı sonrası mezunu meslek lisesi diplomaları geçerli değilmiş. yani öncelikle diploma almak için ya da sertifika almak için nerelere başvuracağım. ayrıca diplomamı alsam bile 7 yıllık tecrübemden faydalanabilirmiyim iş imkanları nasıldır? kaynakçıların maaşlarının yüksek olduğunu biliyorum. elektrikçilerin maaşı ne kadar?
kaynak torna matkap freze vs.. kullanabiliyorum  bilgisayar yazılım ve donanım olarakta tecrübeliyim. yani diplomam geçerli olmazsa diploma almak için sınavlara girmem gerekecek. mesleğimi değiştirmek gibi fırsatım olursa eğer elektrikçiliğin iyi piyasası ve iyi ücreti yoksa bilgisayar ya da metal diploması için başvurabilirmiyim? kısacası sanayii anlamında tecrübeli elektrikçilik ve metal bilgim var. orada işsiz kalırmıyım? en düşük alacağım ortalama maaş ne kadar olabilir?