Passiv lütfen yardım????

Başlatan mbilal25tr, Temmuz 19, 2014, 05:36:12 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mbilal25tr

Kitapta bu konuya geldim. Cümle yapısını ve kalıbını anlatmanız pek de gerekli değil. Anlamı nasıl değiştirdiğini söyleyip birkaç örnek vermeniz yeterli.
şimdiden teşekkür ederim.

Reyya

ben linki açamadım o yüzden sorduğun konuyu göremedim ama sen kendin kısaca yazarak takıldığın konuyu tekrar edersen yardımcı olmaya çalışırım.

genel olarak passiv cümle yapısını anlatayım,
AKTİV : cümledeki hareket cümlenin öznesi tarafından yapılıyorsa bu cümle AKTİV cümle olur. mesela: ich schreibe den Brief (mektubu yazıyorum) yani mektup benim tarafımdan yazılıyor.
PASSİV: passiv olan cümlelerde bir nesne vardır ve o başkası tarafından yapılır. mesela: Der Brief wird von ihm geschrieben (mektup onun tarafından yazılıyor)
Passiv cümlelerde 3 şey gerekli
1- werden yardımcı fiili
2 esas yüklemin 3. hali
3- işin kimin tarafından yapıldığını belirten von veya durch preapositionları. (cümlede 3. şıkkı belirtmesende olabilir.)
TABLO şÖYLE
Nesne-werden-(von:tarafından)-yüklemin 3. hali

aktiv cümle: Sie findet den Schlüssel (anahtarı o buluyor)
passiv cümle: Der Schlüssel wird von ihm gefunden (anahtar onun tarafından bulunuluyor) 
karşılaştırma yaptırdığın zaman daha iyi anlarsın diye hem aktiv cümle hemde passiv cümle verdim.

Almancada öznesi man olan cümle genelde passiv cümledir. Man trinkt wird Tee getrunken (Hergün çay içilir) cümlede man varsa von veya durch kullanılmaz.

mbilal25tr