Almanya'da ki hayatla ilgili deneyimlerim.

Başlatan kaanK, Nisan 30, 2014, 03:34:35 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kaanK

Merhaba...
Uzun zamandır bu siteyi ara sıra takip ederim  ve gördüm ki insanların deneyimlerinden faydalanmak önemli ve zaman kazandıran bir şey.  Bu yazımı biraz uzun tutmak istiyorum nedenine gelince resmi işlemler için aylarca sanki cennete gidecek heyecanla bekleyen arkadaşlarım için deneyimler doğrultusunda kendimce bu ülkenin iyi veya kötü yanlarını aktarmak.
Eşimle 2 yıl önce tanıştık, bilgisayar yazılımcısıyım. İzmir'de süper olmasa da iyi bir hayat sürecek şekilde işimi yapıyordum. İlk zamanlar eşim Türkiye'ye gelecekti bu şekilde planlamıştık fakat gördüm ki onun TR'de mutlu olma şansı çok düşük. Çünkü iki ülke arasında alışkanlıklar, kurallar, yaşam tarzlarında büyük farklılıklar var. 

40 yaşımdayım ve Almanya doğumluyum. Çok küçükken 1-2 yaşlarımda TR'ye gelmişim. Her zaman Almanya nasıl bir yerdir merak etmişimdir imkan ve fırsatım olmasına rağmen hiç bir zaman gelmedim ya da gelmek istemedim. Tam olarak nedenini bilmiyorum. 1,5 ay önce evlendik, aile birleşim vizesi için 2 ay sonrasına randevu aldım ve bu arada ayrıca Schengen vizesine başvurdum. 2 aylık zamanı geçirmek ve ev, mobilya gibi işler için Almanya'ya geldim. Neredeyse 2 aydır buradayım.
Öncelikle kısa şekilde olayı şöyle özetleyebilirim. Samimiyetle söylemeliyim ki bu ülke tam bir sakinlik ve huzur ülkesi. Aktif bir hayatı olan, arkadaş canlısı, sosyal çevresiyle barışık, eğlenmeye önem veren ve eğlencesine düşkün genç arkadaşlarımı hiç mutlu etmeyecektir. Geçirdiğim şu zaman içerisinde sıkıntıdan patlamak üzereyim.  İzmir'deki renkli bir hayattan sonra burası baya bir pastel geldi bana. Saat 2 de canım sıkılır kordona çıkar bir bira içerdim burada saat 9 da hayat sona eriyor. Evde oturup TV izliyorsun birde çevrenizde Türk aileler varsa oturmacılık filan oynuyorsunuz, bol bol dedikodu yapıyorsunuz.
Almanya'nın farklı bölgelerinde durumlar farklı olabilir ama Türk ailelerinin yoğun olduğu şehir kasaba veya köylerde (Köy diyorum da hiç köye benzemiyor tabi, TR ye göre minikcik şehirler diyelim) olursanız ilk geldiğinizde sıkıntı yaşamayabilirsiniz, genelde yardım etmeye çalışırlar, kahvede kağıt oynarsınız.  Bir defa kahveye  gittim bi daha da gitmem, hatun günleri gibi dedikodu tavan yapıyor :)
Büyük şehitlerde durum daha farklı tabi.  Orda ki Türklerin yaşamlar daha bireysel olmuş ve kendi dertleriyle uğraşıyorlar.  Benim bulunduğum yer 30.000 nüfuslu sanayi kasabası ve gelir düzeyi yüksek, pek işiz insan yok, çalışıyorlar, yiyorlar, uyuyorlar. Sosyal aktivite 0 denecek kadar az. Birkaç hafta sonu Düseldorf'a gittim hafta sonu eğlenmek için.  Git gel 2,5 saat :)
İşin özü şu;
Amacınız bir fabrikaya girip (oda kolay değil, dil lazım, meslek eğitimi lazım) günlük kart basayım 8 saat çalışayım ya da  esnaf iş yerlerinde çalışıp (temizlik, kuaför, fırın, tamirci vb. Tabi bunların bir çoğu içinde dil ve meslek eğitimi lazım)  paramı alayım hayatımı kurayım düşüncesi ile gelecek olursanız bu ülkeye aradan 10 yılda geçse yarın TR'ye dönecekmiş gibi planlar yapar hayaller kurarsınız. Buradakilerin de dediği gibi artık hayat burada çok zor hale gelmiş. 400€ alanda var 3000€ alanda var.  Bu maaş farkını yaratan nedenler neler derseniz 1. Dil,  2. Meslek eğitimi,  2. Yaptığınız işin zorluğu 4. Evli olmanız, 5 Evli çocuklu olmanız gibi durumlar saat ücretlerinizi ve vergi kesintilerinizi etkiliyor.
Eğer TR'de ay sonunu borçsuz çıkarabilecek bir işiniz varsa hiç mi hiç buralara gelmeye yeltenmeyin, hatta eşinizin TR'de yaşayabilme ihtimali varsa onunu da çekin buradan.  Neden bu kadar kesin şeyler söylüyorum çünkü iki ülke arasındaki kültür farklılıkları çok fazla o nedenle ilk geldiğiniz aylar yıllar heyecanlı olabilir ama geçekten sevdiğiniz bir işiniz mesleğiniz yoksa, sizi hayata tutacak, heyecanlandıracak iş hayalleriniz yoksa bu ülke sizi boğar ve tüm enerjiniz yok olur.
Tabi bu söylediklerimin bir çoğuna burada doğmuş ve büyümüş arkadaşlar katılmayacaklar, yada uzun süre burada yaşamış olanlar itiraz edecekler ama onlar içinde şunu söyleye bilirim, bu ülkede doğmuş ve büyümüş, uzun zaman geçirmiş olduğunuz için artık alışmışsınız ve şanslısını, en azından burasıda benim ülkem diyebildiğiniz için huzurlu bir hayat sürüyorsunuz, yoksa yılda bir ay izin parasıyla gidilip zaman geçirilen ülke sizin bildiğiniz Türkiye değil.

şimdi kısa kısa başlıklar halinde birazda deneyim aktarayım.
Hayat:
Türk ailelerinde gördüğüm en önemli şey, bir çok aile buraya adapte olmamış, olmamış diyorum çünkü sürekli TR'ye dönme özlemi var. 20 yıl olmuş buraya geleli, çocukları olmuş, torunları olmuş ama sanki dün gelmiş, yatın TR'ye döneceklermiş gibi misafir modunda yaşıyorlar. Ama bazı aileler en başında bir karar almış, bazı hedefler koymuş, bunların yerine getirmeye çalışmış, Almanya'da yaşadıklarına ve buranın kurallarına göre hareket etmeye başlamışlar. İçinde bulundukları ortamı kabullenen aileler daha rahat ve en azından huzurlular.
Kültür anlamında bir çok Türk Ailesi 1970'ler Türkiye'sinde yaşıyor. Din örf ve adetlerini korumuşlar, tabi 3'ncü nesil için bunları söylemek çok zor. Onlar neredeyse çok sık söylenen bir tabirle "Alman gibi oluşlar". Örneğin; Dedesi Alman iş arkadaşının getirdiği yemeği "Bu tabağın içinde bunlar domuz eti pişirmiştir" diye yemezken, torunları dışarıda domuz eti ürünlerinden yapılmış yiyecekleri yiye biliyor. Bu arada en abes gelen şeylerden bir tanesi buradaki WC'lerde taret musluğu yok :) Türk ailelerinin evinde ıbırık var, dışarıda bir yerde WC'ye girerseniz ıslak mendil bulunsun yanınızda. :)
Genel anlamda Almanlar hakikatten çok pis bir toplum. Bir çok alanda değer yargılarımız çok farklı. Ama hayan kaldığım bazı yanları var, kurallara saygılı oldukları için uyuyorlar tabi polis korkusunun da etkisi büyük, empati yapmasını biliyorlar, eğer Türklerin yoğun olmadığı bir bölgedeyseniz ırkçılık seviyesi az olabilir ve bu durumda sizde aynı şekilde yaklaşabilirler. Genelde Türkleri sevmemelerinin asıl nedeni kural tanımaz olmaları, her fırsatta kuralları esnetmeye çalışmaları ve muhtemelen anlamasalar da bir Türkün kendilerine "pis domuzlar" dediği hissediyor olması. :) 
Sosyal yaşam aslında çok kısıtlı, insanlar sürekli çalışmak zorunda kaldıkları için eğlenceye zaman yok denecek kadar az. Ancak hafta sonlarında mangal filan yakarsınız. Eğlence mekanı yok, yok diyorum çünkü İzmir'le kıyasladığım için.  Disko var, Türkü Bar var, 30 yaş üstü partiler var (Kaynaşma partisi :) ). Havuzları süper, 10€ verdin mi hafta sonu tüm gün havuz sefası yapabilirsin tabi kapalı havuzda, açık kısımları da var o zamanda güneş lazım fakat güneş konusu burada biraz sıkıntılı, en azından benim bulunduğum bölgede sürekli yağmur var.  Geçen hafta havuza gittik, hadi birazda saunaya girelim dedim eşime, cevap şu : "Burada saunaya her şeyin ortada girebilirsin ve kadın erkek karışık,  mayonu çıkartmak zorundasın, senin için bu gayet sevindirici olabilir ama benimde girmem sorun olmayacaksa neden olmasın" Tabi bu durumda cevabım net oldu " Yok ben başka zaman tek başıma geleyim" :)

Alışveriş:
Bulunduğunuz bölgece Türk bakkalı vardır mutlaka. Türk aileler güvenmedikleri için büyük marketlerden (Aldi, Real v.b.) et ürünleri almıyorlar, Türk bakkalı yada marketlerinden alıyorlar. Real'de dana eti 5€, Türk bakkalında helal kesim 7-8 € olabiliyor. Türk markalarında helal muhabbeti var o nedenle sanırım pahalı.  Bazı ürün grupları ucuz bazılar çok pahalı. Bunun nedeni eğer aldığınız ürün seri üretimse işçilik maliyeti düşük. Vergi oranları yüksek olduğu için 2000€ maaş alan işçinin maliyeti işletmeye 4500€'yu buluyor buda fiyatları etkiliyor. Örneğin geçen ay aldığım mobilyaya TR'de en fazla 2000 TL verirdim, ben eve gelmeden mobilya evde olabilirdi ama burada 1900€ ödedim ve 8 hafta sonra gelecek, çünkü ya TR'de gelecek yada Çin'den. Mobilya üretimi çok az.
İnsanlar sürekli Angebot denilen indirim reklamlarını (TR'deki market insertleri) takip ediyor. İhtiyaçlarını indirimlerle gidermeye çalışıyorlar. Genel anlamda yiyecek, içecek, giyecek ucuz denebilir. Alında temel ihtiyaç malzemelerini ucuz tutmaya çalışıyorlar. Sigara 5€ ama 70'li Votka 13€, 6'lı bira 3€. Yani alkolde ucuz. :) tabi benzinde ucuz 1.5€. 
Burada aldığınız 1.800 € maaşı ortalama ücret olarak kabul edersek bu para ile; 360 kg et, 1200 lt benzin, 3600 şişe bira, 138 şişe votka alabilirsiniz. Türkiye'de 800 TL asgari ücretler ne kadar alabilirsiniz siz hesaplayınız artık.
Türkiye'de dillerden düşmeyen "Almanya'da araba çok ucuzmuş" sözüne gelirsek, 1000 € verdiğinizde 2002 model VW Golf alabiliyorsunuz ama yıllık 900€'ya yakın araç sigortası ödüyorsunuz Kasko değil sadece trafik sigortası, bunun yanında trafik kuralları katı olduğu üçün sık sık trafik cezalarına maruz kalabiliyorsunuz.
Eğer büyük şehirlerde yaşarsanız hayat pahalı. Ülkenin bazı bölgelerinde sanayi yerleşim birimleri var yani kasabalar. Buralarda kiralar ucuz iş imkanları fazla.

İş Hayatı:
Öncelikle vergi kuralları çok katı. Adam öldürmek birinci derecede vergi kaçırmak ikinci derecede suç desem yalan olmaz. "Abi fatura almasak ne kadar olur" kavramını bu ülke ne duymuş nede yaşamıştır herhalde. Veresiye yok, kasiyerler 1 sent dahi olsa para üzerine söyleyerek tam olarak veriyor. Çoğu üretim iş yerinde "Accord" denen sistem var ve günlük üretmen gereken parça sayısını yapmak zorundasın.  Adamlar neredeyse her şeyi üretiyor, küçücük kasabada alakasız bir ürünün üretildiğini görebilirsin. Yüksek maaşları genellikle ağır sanayi işinde ve riski yüksek işlerde çalışanlar kazanıyor, onlarında canı çıkıyor tabi. Hafta sonu ve tatil günleri ve gece mesai ücretleri daha yüksek.  Genelde ilk işe alımları kiralık işçi firmalarından yapıyorlar, 1-2 yıl çok düşük ücretle çalıştırıyorlar (1200-1500) arası sonra işine gelenleri kadroya alıyorlar diğerlerine yol veriyorlar. Sonuçta kiralık, yarın gelme diyebiliyorlar. Küçük yerleşim yerlerinde kira ve v.b. masraflar az olduğu için karı koca çalışırsa para biriktirme imkanı olabilir.  şöyle küçük bir hesap yapılabilir.  Ev kirası 350 + aylık elektrik 70 + yakıt 100 + su  50  + telefon internet  50 + cep tel iki kişi 50 + araba sigortası 70 + benzin 100 + mutfak 200 + ve diğer ev hitiyaçları dersek 1 kişinin maaşı eve gider, diğerini de işte giyişiydi, eğlenceydi derken harcarsın, rahat bi hayat sürülebilir. Ama büyük şehirde olay daha farklı, en azında kiralar çok yüksek.

aslında yazılabilecek çok şey var ama şimdilik bunları söyleyebiliri. Merak ettiğiniz şeyler olursa yanıtlarım.

tugce_doerjer

sosyal yasam yok denecek kadar az dogru demissiniz.tc nin buyuk sehirlerinden gelenler burada cildirabilir.ornek= ben :) sizler turklerin oldugu nispeten buyuk sehir dedikleri yerlerde yasiyorsunuz. umarim hicbiriniz dogu almanyaya gelmez yada gelmek zorunda kalmaz.insana kafayi yedirtiyor burasi. insanlar sadece calisiyor,yiyor,iciyor ve uyuyor. robot gibiler. hatta benim kayinvalidem istanbula geldiginde o kadar sasirdi ki. bu insanlar nasil sokaklardalar aksama kadar.surekli cafeler restorantlar dolu,bu insanlar nerden buluyorlar bu parayi ve bu enerjiyi diye agzi acik bakakaldi.

cunku alismamislar. calismaktan yillik izinlerinde tatile gidip gelmekten,bahcesine cicek dikmekten baska hayati olmayan insanlar bunlar. dogum gununden dogum gunune restorana giden, haftasonu evinde ev isi yapip,dinlenerek geciren insanlar buradakiler. en buyuk sosyal aktiviteleri yaz aylarinda bahcede grill yapmaktan oteye gecmiyor. calisiyorlar,calismadiklari gunler surekli temizlik yapiyorlar yada bahcede cim biciyorlar yada cicek bocekle ilgileniyorlar. :D ben boyle bir hayat gormedim. hic biri de bundan sikayetci degil cunku bu sekilde yasamayi ogrenmisler.

sosyal hayat disinda benim bir sikayetim yok acikcasi. hersey ucuz.tamam vergiler pahali ama asgari ucretle yasayan bir insanlar burada turkiyedeki zenginin yedigini yiyor,bindigi arabaya biniyor. eger isin varsa taksitlede olsa istedigini alabiliyorsun ve taksitlerini odeyebiliyorsun.
alismak zor ama hepimiz isteyerek geldik. belki bazilarimizin beklentilerinin altinda kaldi almanya ama getirileri de yok degil. insAllah herkesin gonlundeki olur.herkes hayallerine kavusur.

diyetisyen

Merhabalar , bende bir kaç sey katmak iatedim sosyal hayat sıfır diyor cogu kişi ama ben istanbulda okumus biri olarak hiç te oyle görmüyorm gece hayatını sevmiyorum cunku istanbuldada oyleydim burdada oyle ama hiç cıkmamda demem festivaller vs. Burda gayet güzel gwce klüpleri derseniz ben bir kac tane iyi mekan gördüm burada yasamanın en guzeli havası harikaa tr de küçük akdeniz ege kasabalarında olacak hava burda şehirde mümkün evimiz bahceli gril yapmak çok güzel buraya geleli cok zaman olmadı henüz yeniyim ama diplomamın gecerliliği oldugunu ogrendik master için basvuracagım tabiki once dil egitimi sonra ise kendi iş yerimi acmayı dusunuyorm yani kariyerimi burdada devam ettirecegim .artı bi nokta soylemek iatiyorm ben tr de gayet güzel gecinebilecek bir işim vardı tabi iş hayatına alışınca boşluk hissetmedimmi evet hissediyo insan ara vermeyi ve en zoru ne biliyomusunuz derdinizi anlatamamanız yani dil ... Benim suan için en buyuk derdim bu eminim bu sorunumu halledince hersey harika olacak. En azından esime uyum saglayabiliyorum bn burda biraz zorlansam da ama tr ye esim gelseydi aynı seyler olurmuydu bilemiyorm ama esimin mutsuz olacagı kesndi. Vergiler cok evet ama yasam ucuz bence arkadasımında dediği gibi dusuk maaş alanlar bile altlarında araba cok guzel yaşıyorlar. Ki hep devlet arkanda tr deki gibi degil yani. Sessizliği severim doğayı severim ve az gece hayatı severim diyorsanız bnce almanyaya gelip pişman olmasaınız haa evde oturup hiç bir faaliyet göstermeden yatarım diyorsanız tabiki sıkılırsınız kendinize uygn meslek edinmeye bakın derim sevgiler :)

sssss

Kaank arkadaş tşkürler.
Bende kısa zaman sonra oraya geliceğim. Bu yazdıklarını orda yaşamadıgım halde biliyorum. Çünkü tr ye gelen almancıların burda ki tavırlarından belli az çok orda nasıl yaşadıkları

fuk_18

almancimi sen gidince ne olcan

Alıntı yapılan: sssss - Ekim 26, 2014, 11:14:36 ÖS
Kaank arkadaş tşkürler.
Bende kısa zaman sonra oraya geliceğim. Bu yazdıklarını orda yaşamadıgım halde biliyorum. Çünkü tr ye gelen almancıların burda ki tavırlarından belli az çok orda nasıl yaşadıkları

Giland

Alıntı yapılan: fuk_18 - Ekim 27, 2014, 12:10:19 ÖÖ
almancimi sen gidince ne olcan
Hah sesli güldüm vAllahi.

Evet ev kirası büyük şehirşerde yüksek. 2 odaya 600 € veriyoruz içim cız ediyor yalan değil.

KaLpSiz

olaya bak bahcede gril yapmak cok guzel bir etkinlik gibi gosteriliyor havasida guzelmis :D Allah askina bu yazi saymazsak genellikle soguk tr den gelenlerin kaci ic anadoluyla dogu anadoluyi saymiyorum soguga alisik ve seviyor :) burada cim bicmek ve gril yapmak almanlarin zevk vermeyen sadece domuz eti ve bira agirlikli yada at eti agirlikli festivalleri olsada olur olmasada olur benim icin :D
bu sozlerim o gril yapmayi cok seven arkadas icin gelsin burada her yerde gril yapamiyorsun ama trde  deniz kenarinda yada ne bilim yesillik bir yerde rahatca gril yapabiliyorsujn almanyadanin sosyal hayatini begenen kisiler eminimki kucuk yerlerden gelen kisilerdir. ne hayati Allah askina ben 3 senedir tr ye gitmiyorum ay basinda gidicem icim icime sigmiyor havasi bile bir baska onun icin avrupayi gelenler yada gelecekler fazla buyutmesin gozunde tr buradan bin kat iyi  diyeceksiniz neden sen gitmiyorsun aileni goturmuyorsun cocugumun gelecegini dusunuyorum egitim vs durumlardan dolayi ama genede 4-5 sene sonra ne olur bilinmez kafama dank ederse giderim tr ye yerlesirim bir sefer geliyoruz dunyaya monoton hayata 3 senedir alisamadim alisirmiyim hic sanmiyorum yeni gelecek arkadaslar beni gelince anlarsiniz.