Ders 3: Almanca Haftanın Günleri

Başlatan Lara, Ocak 09, 2006, 01:31:08 ÖÖ

0 Üyeler ve 15 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MuhaяяeM

HAFTANIN GÜNLERİ (WOCHENTAGE)
Bu ilk derslerimizde, hem Almanca kelimelerle tanış olmanız açısından,
hem de herhangi bir ön bilgi gerektirmemesi bakımından günleri,
daha sonra ayları, mevsimleri ve sayıları göreceğiz.
Aşağıda günler Türkçe olarak verilmiş, karşılarına da Almanca yazılış ve parantez içinde okunuşları verilmiştir.

Pazartesi: Montag (mo:nta:g)

Salı: Dienstag (di:nsta:g)

Çarşamba: Mittwoch (mitvoh)

Perşembe: Donnerstag (donırsta:g)

Cuma: Freitag (frayta:g)

Cumartesi: Samstag (samsta:g)

Pazar: Sonntag (zonta:g)

Not: ( : ) işareti, kendinden önce gelen harfin biraz uzunca okunacağını belirtir.

Bu dersin daha kapsamlı versiyonunu okumak için ALMANCA GÜNLER bağlantısını tıklayabilirsiniz.

Bir padişahın kıymettar bir hediyesini sana getiren bir miskin adamın ayağını öpüp, hediye sahibini tanımamak ne derece belâhet ise, öyle de; zahirî mün'imleri medih ve muhabbet edip, Mün'im-i Hakikî'yi unutmak; ondan bin derece daha belâhettir.
(Sözler)

atici

şu haftanın günleri bir yana arkadaşlar, altındaki cümle çok harika, gerçekten de erişmek istenen bir hedef olmaz ise insan çalışmaktan da zevk alamıyor. Her türlü hedef için de geçerli bu bence...

mufuso

selam peki bu günlerin artikellerinide yazabilir misiniz acaba ? reja ediyorum  :'(

Nazire

Günler der Artikelini tasir, detayli bir sekilde Ders 14 Artikellerin Tüyolarinda bulabilirsin

mufuso

herşey için sağol peki bu günlerin çoğulları var mıdır
mesela biz türkçede bazen perşembeleri kullanırız örneğin perşembeler torbaya mı girdi tarzında bir deyim var dı tam hatırlamıyorum ama merak ettiğim almancada da bu günlerin çoğulları kullanılıyor mu ? kullanılıyorsa sonuna gelen ekleri filan nasıldır

Nazire

evet var, her günün sonuna bir s veya e ekliyorsun
örnek

Montags, dienstags vs. yada Montage, diestage

die kommende Montage werden Grauenhaft sein
gelicek pazartesileri, korkunc olucak

Montags habe ich keine Lust zu arbeiten=Pazartesileri canim istemiyor calismak

by_felsefe

çok teşekkürler bilginize sağlık

Nazire

maNgacı

çokk saolunn bu bilgiler bayaa işimize yarıyo

kaan_91

cok teşekkürler ya şimdiden bi şeyler ögrendim

NastyBoy

çok çok teşekkürlker çok yararı oluyor

fcbarcelona20

Her günün başına ''der'' artikeli getirilip,çoğul yapmak içinde kelimenin sonuna ''s'' yada ''e'' harflerinden birini eklemek gerekiyomuş.Teşekkürler bu yararlı bilgileriniz için ''Nazire''..!! ;)

Nazire

zigzag

toricelli

cumartesi = samstag almanyanın bazı kesimlerinde sonnabend olarakta karşınıza çıkabilir.şaşırmayınız.

ömrüm

Emeği geçen herkese teşekkürler .. Saygılar,

gizem

Alıntı yapılan: Nazire - Ağustos 07, 2006, 01:47:28 ÖS
Günler der Artikelini tasir, detayli bir sekilde Ders 14 Artikellerin Tüyolarinda bulabilirsin

super ya hic aklima getirmemistim gunlerin hagi artikelle kullanildigini..saol canim emegine saglik bu site harika!!ama yani nasil kafamda tutabilirimki o kadar seyi offff nasil olcak yaaaaa imdatt oluyorum hep :(  IMDATTTT ...