Çad da neler oluyor. ?

Başlatan nachtigall, Şubat 07, 2008, 12:01:04 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nachtigall

slm alykm
arkadaslar

son günlerde gündemi mesgul eden bu olay hakkindaki malumatlarinizi paylasmanizi istirham ediyorum.

vsslm

"Nerde bir  karisiklik var bil ki orasi müslüman ülkesidir"  >Benim tek bildigim bu

emosh

aslında bu konuyla ilgili pek bir bilgim yok ama şöle bi baktım ve şöyle bir şey buldum bunu da sizinle paylaşmak istedim çad ihh temsilcisinin gönderdiği ve oradaki son durumu anlatan raporun tercümesini gönderiyorum:
ÇAD RAPARU
Önceleri Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında vuku bulan ve yedi yıl süren din savaşı, sonunda Müslümanlar arasında gerçekleşmeye başladı.Çeşitli Müslüman etnik gruplar arasındaki savaşların ilki 1982’de başlayıp 1987’de biten ve Araplar, Guranlar ve Tubular arasında yaşanan savaş oldu. Bunu 1987-1988 Haceri guran sabvaşı takip etti. 1989 -1990 yılları arasında ise Zakava ve Guranlar savaştı. Sonunda şimdiki başkan İdris Deby, Afrika’nın en tanınan başkanı Huseyin Harbe’i devirerek iktidara geçti.
1990 yılından sonra siyasi partiler ortaya çıktı.1990-95 yılları arasında İdris Deby’e karşı Goukini Gued’in partisi MDD, 1998-2003 yılları arsında ise Youssouf Togoimi’nin partisi MDJT faailiyet gösterdi.
Bu günlerde devam eden savaş ab-nayasanın değişmesiyle başladı. İdris Deby anayasayı defalarca aday olmak için ve son kez de oğlu İbrahim Deby’nin ikatidara gelebilmesi için değiştirdi. Fakat diğer etnik gruplar bu duruma itiraz etiler ve yeni savaş başladı.
Bugün Tama kabilesinden Mahamat Nour’un partisi FUC, Arap kabilesinden Dr. Aldjinedi’nin partisi CNT, Gouran kabilesinden mahamat Nouri’nin partisi UFDD ve Zakava kabilesinden Tom ve Timan Erdimi’nin partileri SCUD gibi partiler mevcut.
Son üç ayda N’djamamena, Bitline, Abeche ve Adre kentlerinde savaş başladı. Bir tarafta Mahamat Nouri, Tom ve Aldjinedii diğer tarafta ise Fransa destekli hükümet bulunuyor. Bu savaş nedeniyle Fransa askeri sahalarını arttırdı ve Goz-beda’da bir havaalanı inşa etti. Fransa’nın Çad’da 5 hava askeri sahası bulunuyor. Bunlar: N’djamena, Faya, Abeche ve Moundou. Altıncısı ise Sudan sınırına 90 km uzklıktaki Goz-beda.
Son olarak 2 temmuz’da Capitale N’djamena’da Hükümete karşı UFFD ile SCUD nin işbirliğiyle başlattığı en zor savaş gerçekleşti. 2 Temmuz gecesi Başkan İdris Deby’nin oğlu İbrahim Deby evinde ölü bulundu. Bugünden sonra başkentte 150 durdurulup dövüldü ve 400 kişi farklı şekillerde öldürüldü. Dahası Çad’ın doğusunda yaşayan komşu darfurdan gelen Sudanlı mültecilerle yıllarca bu bölgede yaşayan çaldılar arasında çatışma başladı. Susuzluk ve açlık insanların hayatı tehlikeye atmaya başladı. Masum insanların güvensiz bir ortamda yaşaması ve gereksiz yere tutuklanması da günümüzde Çad’ın büyük bir sorunu. Toplumun çoğu ülkeyi terk edip komşu ülkelere iltica ediyor.

(çev. Fevzi Cengiz- rapport du chad-)IHH/bureau d'afrique nord

..................alıntıdır.....................