Yalani nasil anlariz ??

Başlatan esma 41, Nisan 25, 2008, 12:08:22 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

esma 41

Yalani nasil anlariz ??

ABD’li hipnoterapist David J. Lieberman, “Size Kimse Yalan Söyleyemez” adlı kitabında, kandırılanlar için “Yalan dedektörü” olmanın ipuçlarını veriyor

Klinik psikoloji alanında dünyaca tanınan ve kısa süreli terapide devrim niteliği taşıyan ’Nöro Dinamik Analiz’in yaratıcısı Lieberman’ın ilginç bilgiler içeren kitabı, Kuraldışı Yayıncılık’tan piyasaya çıktı.

Kitabında insanoğlunun günümüzde kandırmaca dolu bir dünyada yaşadığına dikkati çeken Lieberman, ’Birilerinin bize yalan söylemesine engel olamayız ama bizi inandırmalarına engel olabiliriz’ görüşüne yer veriyor.

Kitabın her bölümünde yalanın farklı bir yüzünün ortaya konulduğunu belirten Lieberman, kitaptaki yeni teknikler sayesinde herkesin kendilerine yalan söylenip söylenmediğini anlayabileceğini kaydediyor.

YALAN SÖYLÜYORSA…
Lieberman’ın araştırmalarına göre, birinin yalan söyleyip söylemediğini aşağıdaki ipuçlarıyla anlayabilirsiniz:

• Yalan söyleyen kişi göz temasından kaçınır, göz göze gelmemek için elinden geleni yapar.
• Yalan söyleyen ya da bir gerçeği saklayan kişi, ellerini ve kollarını daha az kullanır.
• Kendisine soru sorulduğunda elleri sımsıkı kapanıyorsa ya da avuçları aşağı dönükse bu yalanın ya da kandırmanın sinyalidir.
• Ellerini yüzüne ya da boynuna doğru götürüyor olabilir ama bedeniyle teması sadece bu kısımlarla sınırlı kalır.
• Verdiği cevap nedeniyle içinin rahat olduğunu göstermeye çalışan kişi belli belirsiz kaçamak bir şekilde omzunu silker.
• Kişinin el kol hareketleri ile söylediği sözler arasında zamanlama hatası vardır. Baş hareketleri mekaniktir.
• şaşırmış, korkmuş ya da mutluymuş rolü yapıyorsa, yüzünde beliren ifade, ağız bölgesiyle sınırlı kalacaktır.
• Yalan söyleyen kişi ayakta dururken ya da otururken konuşma sırasında sırtını dik tutmaz.
• Kendisini itham eden insandan uzaklaşmak isteğiyle muhtemelen bakışlarını kapıya doğru çevirir.
• Konuştuğu insanla ya çok az fiziksel temas kurar ya da hiç kurmaz.
• İşaret parmağını ikna etmek istediği kişiye yöneltmez.
• Kendisini itham eden kişiyle arasına bir takım nesneler koyar.
• Bilinçaltından sızan gerçek duygular, düşünceler ve niyetler dil sürçmesi şeklinde ortaya çıkar.
• Karşısındaki kişi anlattığı hikayeye inanana kadar fazladan bilgi vermeye devam eder.
• Sorulara asla doğrudan cevap vermez, dolaylı olarak ima eder.
• Yalan söyleyen kişi, ’ben, biz ve bizim’ gibi zamirleri ya çok az kullanır ya da hiç kullanmaz.
• Kullandığı kelimeler açık ve net olmayabilir.
• Sorulan soruya oranla aşırı bir tepki gösterir.
• Yalan söyleyen kişi, bütün sorularınıza cevap verebilir ama kendisi size soru sormaz’
• David J. Liberman’ın araştırmasına göre, yalan söyleyen kişi, konu değiştirildiğinde rahatlar ve gerginliği azalır. Yalancıları tanımanın diğer yolları da şöyle:
• Haksız yere suçlandığına sinirlenmez.
• ’Gerçeği söylemek gerekirse’, ’Dürüst olmak gerekirse’ ve ’Neden yalan söyleyeyim ki’ gibi cümleler kullanır.
• Soruyu önceden düşünmüş ve cevabı hazırlamıştır.
• Sorunuzu tekrar etmenizi ister ya da soruya soruyla karşılık verir.
• Konuşmasına, ’Yanlış anlamanı istemem ama’ gibi bir cümleyle başlar.
• İlginizi dağıtmak için şaka yapar ya da dalga geçer.
• Daha ayrıntılı açıklama gerektiren konuları sıradan bir şeymiş gibi aktarır.
• Hikayesi o kadar inanılmazdır ki, sırf bu yüzden inanırsınız.’

Sevgili üyelerimiz siz hic yalan söyledinizmi ?  ::)
Ben söylemedim dersem , yalan söylemis olurum.
Amaaaaaaa   kücükken.  :P
Bence sonucu nekadar kötüde olsa , yalan söylememeyi
deniyelim.
Ne demisler " Yalancinin evi yanmis , hic kimse inanmamis "
yada " Yalnacinin mumu yatsiya kadar yanarmis " .  :)

Sonsuzluk Yolcusu

Esma, o kadar madde yazmissin ki bunlardan birisi insanlara tabiki isabet gelir. Ben mesela göz temasindan hep kaciyom. En samimi arkadasimda olsa yabancida olsa öyleyim. ( Cok cekingenim ondan ) Bu demek degildir ki yalan söylüyorum. ;D ;D Tabiki istisnalar kaideyi bozmaz. Yalan söylemismiyim konusuna gelince tabiki söylemisimdir.Zannetmiyorum ki yalan söylemiyen yoktur. Herkes ufakta olsa büyükte olsa yalan söylemistir diye düsünüyorum. Hic yalan söylemedim diyen bence yalan söylüyordur. ;D ;D

esma 41

Alıntı yapılan: Sonsuzluk Yolcusu - Nisan 25, 2008, 02:03:44 ÖÖ
Esma, o kadar madde yazmissin ki bunlardan birisi insanlara tabiki isabet gelir. Ben mesela göz temasindan hep kaciyom. En samimi arkadasimda olsa yabancida olsa öyleyim. ( Cok cekingenim ondan ) Bu demek degildir ki yalan söylüyorum. ;D ;D Tabiki istisnalar kaideyi bozmaz. Yalan söylemismiyim konusuna gelince tabiki söylemisimdir.Zannetmiyorum ki yalan söylemiyen yoktur. Herkes ufakta olsa büyükte olsa yalan söylemistir diye düsünüyorum. Hic yalan söylemedim diyen bence yalan söylüyordur. ;D ;D

Mesela ben ( ama bu tanidigim  insanlarin icin gecerlidir )  bir insanin ses tonundan anlarim
yalan konusup konusmadigini.  :)

Gelelim göz temasina ... bunu ben degil ABD’li hipnoterapist David J. Lieberman söylüyor.
Koskoca hipnoterapist .... vardir bir bildigi .  :)

Sonsuzluk Yolcusu

Esma, desene o Amerikali bilim adaminin tezini cürüttüm. ;D ;D ;D ( Tabiki bu bir espiri ) Ama gercekten ben öyleyim yani göz temasinda bulunamiyorum. (Esimin disinda)  ;D
Ben insanlarin yalan söylemelerini anlama konusunda biraz beceriksizim. ???
Beni cok kolay kandirirlar. :'( Cok yumusak ve merhametli oldugumdan.

197

Alıntı yapılan: Sonsuzluk Yolcusu - Nisan 25, 2008, 02:16:23 ÖÖ
Esma, desene o Amerikali bilim adaminin tezini cürüttüm. ;D ;D ;D ( Tabiki bu bir espiri ) Ama gercekten ben öyleyim yani göz temasinda bulunamiyorum. (Esimin disinda)  ;D
Ben insanlarin yalan söylemelerini anlama konusunda biraz beceriksizim. ???
Beni cok kolay kandirirlar. :'( Cok yumusak ve merhametli oldugumdan.

En cok da merhametli insanlar kandirilip parasi aliniyor, aman dikkat et arkadasim, kimsenin yalanina gelme! :)

tusem

Merhaba,ben de insanların yalanını hemen anlarım ama yüze vurmaktan nefret ederim.Çünkü bende sıkıştığım zaman başvururum ama beyaz yalan benimkisi....
eskiden çok açık sözlü olduğum için pek çok insanı kırmış yada incitmişim(öyle diyorlar) açık sözlü olmak yanlış bu zamanda,en çok söylediğim yalan başkaları alınmasın diye söylediğim yalandır.bunu da son on yıldır yapıyorum. ;D ;D ;D
İnsanlara yaranamazsın valla doğru konuşursun,ayıp derler;yalan konuşursun ayıp derler... :angel:

197

Alıntı yapılan: tusem - Nisan 25, 2008, 08:32:38 ÖS
Merhaba,ben de insanların yalanını hemen anlarım ama yüze vurmaktan nefret ederim.Çünkü bende sıkıştığım zaman başvururum ama beyaz yalan benimkisi....
eskiden çok açık sözlü olduğum için pek çok insanı kırmış yada incitmişim(öyle diyorlar) açık sözlü olmak yanlış bu zamanda,en çok söylediğim yalan başkaları alınmasın diye söylediğim yalandır.bunu da son on yıldır yapıyorum. ;D ;D ;D
İnsanlara yaranamazsın valla doğru konuşursun,ayıp derler;yalan konuşursun ayıp derler... :angel:

Haklisin, dogru söyleyeni dokuz köyden kovmuslar..... Beyaz yalanlar cogu zaman hayat da kurtariyor.. ;D ;D Yani benim hayatimi :D ;D ;D ;D

burcukafadar

bende göz temasından anlarım yalan söylediğini, birde çok açık ifade eder kendini ya abartır ya da gereksiz mimikler sergiler. çooookkk yakalamışımdır yalan söyleyeni:)
ben hiç söylemedim mi, tabi söyledim ama azıcıık ;)

197

Alıntı yapılan: burcukafadar - Nisan 25, 2008, 09:49:15 ÖS
bende göz temasından anlarım yalan söylediğini, birde çok açık ifade eder kendini ya abartır ya da gereksiz mimikler sergiler. çooookkk yakalamışımdır yalan söyleyeni:)
ben hiç söylemedim mi, tabi söyledim ama azıcıık ;)

Yalan söylemek iyi bir sey degil bence, ama sadece "Cogu zaman" kötü bir sey... 

kirsehir7

ya bende hic büyük yalan söylemedim.valla beceremiyorumda.ama beyaz yalan söyledigim oldu tabi.bende göz temasindan anlarim hareketlerinden.yalan sölemek güzel bisey degil.

197

Alıntı yapılan: kirsehir7 - Nisan 25, 2008, 10:00:27 ÖS
ya bende hic büyük yalan söylemedim.valla beceremiyorumda.ama beyaz yalan söyledigim oldu tabi.bende göz temasindan anlarim hareketlerinden.yalan sölemek güzel bisey degil.

Ben de ya, yalan söyleyemiyorum, söyledigimde de şıp diye anlasiliyor. ;D ;D

tusem

Alıntı yapılan: 197 - Nisan 25, 2008, 10:02:49 ÖS

Seni yalancıııı ;D ;D ;D

197

Alıntı yapılan: tusem - Nisan 26, 2008, 12:59:34 ÖÖ

Seni yalancıııı ;D ;D ;D

Yok, ben yalan söylemem ::) ::) ;D

burcukafadar

Alıntı yapılan: 197 - Nisan 27, 2008, 06:26:04 ÖS
Alıntı yapılan: tusem - Nisan 26, 2008, 12:59:34 ÖÖ

Seni yalancıııı ;D ;D ;D

Yok, ben yalan söylemem ::) ::) ;D
diyenden kork ;D

esma 41

Alıntı yapılan: tusem - Nisan 25, 2008, 08:32:38 ÖS

Sevgili tusem ,

yazdiklarina katiliyorum .
Ama ben yinede karsimdakini kirmadan,incitmeden herzaman acik sözlü olmayi dogru buluyorum.
Yalana gelince , evet belki arada bir beyaz yalanlar söylüyoruz , ama bence yalanin kücügü ,büyügü , beyazi, karasi  olmamali.
Herzaman,  ne olursa olsun dogruyu söylemeli.
Birde sadece insanlarin gözünde iyi ve dört dörtlük görünmek  icin yalan söyleyenlerde var.
Yani karsindaki insanin duymak istedigini o kisiye söylemek ( gercek düsüncesi öyle olmasa bile ) bence bu yanlis . Onun icin beni 9 köyden de kovsalar  ::) yine acik sözlü olacagim.

Beyaz yalan ne zaman söylerim ....  bir insani kirmamak icin beyaz yalan söylerim.
Misal : :)

Insanlarin görünüsü ve giyimlerinde beyaz yalan söyleyebilirim.
Onlari kirmamak icin .

Ama cok yakin arkadasima , bu elbise sana hic yakismamis da diyebilirim.

Birde kari , koca arasini düzeltmek icin de yalan söylemisligim olmusdur , itiraf ediyorum.  :-\

jentzsch

Yalan söylersem eger kimse anlayamaz ama söylenen yalanlari da cogu zaman anlarim.Buda bir yetenek demek ki.. ;D

197

Alıntı yapılan: esma 41 - Nisan 27, 2008, 10:18:02 ÖSSevgili tusem ,

yazdiklarina katiliyorum .
Ama ben yinede karsimdakini kirmadan,incitmeden herzaman acik sözlü olmayi dogru buluyorum.
Yalana gelince , evet belki arada bir beyaz yalanlar söylüyoruz , ama bence yalanin kücügü ,büyügü , beyazi, karasi  olmamali.
Herzaman,  ne olursa olsun dogruyu söylemeli.
Birde sadece insanlarin gözünde iyi ve dört dörtlük görünmek  icin yalan söyleyenlerde var.
Yani karsindaki insanin duymak istedigini o kisiye söylemek ( gercek düsüncesi öyle olmasa bile ) bence bu yanlis . Onun icin beni 9 köyden de kovsalar  ::) yine acik sözlü olacagim.

Beyaz yalan ne zaman söylerim ....  bir insani kirmamak icin beyaz yalan söylerim.
Misal : :)

Insanlarin görünüsü ve giyimlerinde beyaz yalan söyleyebilirim.
Onlari kirmamak icin .

Ama cok yakin arkadasima , bu elbise sana hic yakismamis da diyebilirim.

Birde kari , koca arasini düzeltmek icin de yalan söylemisligim olmusdur , itiraf ediyorum.  :-\

:) :) :) Demek ki senin "Yalan söyler misiniz?" anketinde tiklayacagin secenek "cooook nadiren, mecbur kaldigimda". :) :) :)