Eski ve yeni evlilikler.

Başlatan Sparta, Haziran 27, 2008, 10:32:19 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sparta

Eskiden yapılan evlilikler daha uzun ve güzel sürüyor. Eskiden evlenen kim olursa olsun. Hep aynı hikayeyi dinliyorum.Ben işim gereği kendimden yaşça büyük insanlarla konuşuyorum. Dertleşiyoruz.Bana bol bol nasihat ediyorlar sağ olsunlar.Konumuz evlilik.
  Abilerimize bu sordugumuzda Dİyorlar ki " Biz evlendiğimizde  hiçbirşeyimiz yoktu. 2 sandalye bir halı. Perdemiz bile yoktu .Gazete kagıdıyla kapalıydı camlar. bir piknik tüpü  4 tane çay bardağı 5 misafir gelince bir tanesi bardağın boşalmasını beklerdi çay içmek için.Aslında evlenmek için iyi bir işte çalışmaya da gerek yokmuş. Ben 40-50 yaş arası kime sorsam % 90 böyle diyorlar.
  Çamaşır makinası filan hayal. Bir leğen 2 sene dayansın kadınlar kendilerini şanslı hissediyorlarlmış. Herşeyi yavaş yavaş alıyorlarmış Bİr evin tüm malzemeleri 10 yılda yavaş yavaş tamamlanırmış.

şimdiki evliliklere baktığımda son yıllarda , taraflar zengin olsun fakir olsun. Bir evin tüm malzemeleri hazır olacak. Çamaşır, bulaşık makinası küçük ev aletleri , büyük ekran tv ler. Yemek odası ,oturma odası ,yatak odası misafir odası grupları , anlayacağınız anahtar teslimi bir yuva. Sanki dayalı döşeli bir eve tatile gelmiş gibi. Eski ile  yeniyi karşılaştırınca az mal ile daha mutlu olunabileceğini  görüyorum.Misafirliğe gelenlerde alınan esyalar hakkında yorum yaparlar.. yok markası kötüymiş filan felan.sırf  millet ne der diye ,eşim üzülmesin diye alnlarda var.
  şimdi ben bir bayanla evlenmeden önce,  sadece 2 sandalye bir  leğen, bir piknik tüpü alacağım, 1 tencere ile evliliğe başlayalım , gerisini zamanla yavaş yavaş alırız desem.. Gülerler  :)

şimdiki gibi herşeyin hazır olduğu evlilikler mi yoksa  , evde çaydanlık olmadığı için çay bile yapılamadığı günleri geride bırakıp, 20-30 yıl sonra  tüm eksikleri tamamlayarak
geçmişi hatırlayıp gülmek mi?

Ayrıca almanyada bu konudaki durum nasıl? Oradada herşey evlenmeden önce hazır mı alınıyor?

Sizin bu konudaki fikirleriniz nedir?

Kasus

Cok güzel bir konu acmissin tebrik ederim Sparta.

Benim babam ve annem de hep anlatirlardi. Babam ilk defa askere giderken ayakkabi giymis. Onuda babasi degil halasi almis. Ondan önce yaz kis lastik ile gezermis dagda bayirda ineklerin pesinde  :) Annem ise elti geliyor diye altinlarini ona vermis.Böyle bir aileden geldigim icin gurur duyuyorum. Ben evlenirken kaynatam sordu ne kadar altin falan istiyorsunuz. Babam dediki birsey lazim degil, ne isterseniz onu yapin. 
Ceyizimde benimde herseyim vardi iyi kötü ama kendim calisip almistim. Dantellerimi kullanmiyorum diye kaynanam cildiriyordu. Süslü terlik degilde kaynatamin terliklerini giyiyorum diye beni gülerlerdi.  ;D
Oturdugumuz evi aldigimizda merakli insanlar birden SIkca gelmeye baslamislardi. Herkes bir akil veriyordu niye buraya sunu almiyorsun, niye böyle yapmiyorsun falan filan. Halbuki ne heves ile almistik, insanlar gelip moralimizi bozuyordu.
Sonra konuyu acanlari kovacagimi söyledim, bir daha gelmediler, oh be bi rahat ettim. ;D

Esya mi insan mi? BU kadar basit yav. Hangisini daha cok istiyorsun. Ayrica esyalar kalacak biz gidecegiz. ;D

Sparta

Evet konu çok ilginç umarım çok yazan olur ..

Ben bir kız arkadaşıma ima etmiştim , bu 2 sandalye ve leğen konusunu , 3 gün sonra Amerikaya kaçtı :D

ama şimdi malesef gelenek oldu son 15 -20 yılda yapılan uygulamalar. Çok kişi parası olmadıgı için evlenemiyor. Çoğuda borç alarak evde olması gereken herşeyi alıyor ( maelsef kız tarafına mahçup olmamak için). Evliliğin ilk ayları güzel gidiyor ama erkekte o borcun sorumluluğu giderek artıyor evde kavgalar çıkıyor. Yada erkek gamsız ise daha büyük sorunlar çıkıyor. Bence Evlenmek isteyen bırakalım bişeyi olmadan evlensin.Bunda toplum olarak bizimde görevlerimiz var. Hiçbirşey gelmiyorsa elimizden  sadece susalım.Eleştirmeyelim. Ayrıca bayanlar eşlerinden çok aşırı istek  istemesinler.Parası olsa niçin almasın ki?

Kasus

Evet bayanlar lütfen cok sey istemeyin, gözünüz yüksekte ise calisin alin. Evde dantel örüp, evlenmeyi bekleyen kizlardan olmayin. Calisin alin, yeni yuvaniza bir katkida bulunun cünkü Spartaninda dedigi gibi. Herseyi alinca rahatlayacaginizi düsünüyorsaniz yaniliyorsunuz. Borca girersiniz sonra hep sIkInti cekersiniz ödeyene kadar. Borc bitince esyalarda eskiyecek  . ;D Haydi bastan ... Bu sefer esiniz yeni evliyken oldugu kadar anlayisli olmayabilir bakin ona göre hahaha ;D

Sparta

Evde dantel örüp evlenmeyi bekleyen kız nesli tükeneli 5-6 yıl oldu. En son ingiliz bilim adamları afrikanın bir bölgesinde görür gibi olmuşlar... :D
:D

Son 10-15 yılda çok şey değişti gerçekten. Ben eskiyi özlüyorum...

Kasus

Simdi evlilik caginda olanlara Allah kolaylik versin.  ;D

burcukafadar

sparta, açtığın konu için tebrikler. çok güzel bir konu olmuş ;)
bende, eskiyi aramıyorum desem yalan olur. eskiler bir başkaymış. daha bir bilirmiş malının kıymetini, çünkü zar zor alırmış, herşeye hazıra konmazmış. şimdi bende kısmetse ev aöıcam almanyaya gidince, babamlarla konuşuyortdukta geçenlerde, babamda bana, '' kızım, biz perdesiz, 1 sandalyeyle, 1 kanepeyle, birkaç kapkacakla ev açtık, AMA ÇOKTA MUTLUYDUK'' dedi. hakikatende öyleymiş, babamlar gibi nicelerinden de aynı, duyulmasına artık pek alışık olamadığımız cümleler duyuyorum.
geçenlerde bir arkadaşım evlendi, bir arkadaşımda kına gecesinde evlenen arkadaşımın evini anlatıyor bana,''ayy burcu evini bir görsem öyle harika düzmüşler ki bir görsen, inanılmaz zevkli olmuş, bir eksik yok'' dedi. artık böyle, evi açarken bir eksik olunca çıkıveriyor kavgalar aileler arasında.
bundan birkaç yıl evvel bir akrabamızın oğlu evleniyordu, düğünden önce gitmiştik evi görmeye anemle, birbaktım ki, ev öyle bir döşenmişki, sineklik bile alınmış, düşünün yani, o kadar abartılıyor. herşeyi alınca bir amaç kalmıyor, sonra çıkıyor kavgalar. herşeyi birden istememek gerek, zamanla alıp, keyfini sürmek gerek....

esma 41

Benim anam bir heybeyle
Bir tas ile gelin olmuş
Kilimin yerine dostlar
Hasır üstünde uyumuş

Hani nerde dostum nerde
Eski evlilikler nerde
Yeni nesil tahammülsüz
Saygı nerde sevgi nerde

Bir tek göz oda içinde
Üç tane yavru büyütmüş
Yokluğu kıtlığı görmüş
Başı yine dik yürümüş

Hani nerde dostum nerde
Eski evlilikler nerde
Yeni nesil tahammülsüz
Saygı nerde sevgi nerde

Ne baba kızmış anaya
Ne ana küsmüş babaya
Saçını süpürge etmiş
Bizi getirmiş bu boya

Hani nerde dostum nerde
Eski evlilikler nerde
Yeni nesil tahammülsüz
Saygı nerde sevgi nerde

Evlilik kutsaldır dostum
Değeri hiç bilinmiyor
Erkek hanımına kızsa
Evi barkı terkediyor

Hani nerde dostum nerde
Eski evlilikler nerde
Yeni nesil tahammülsüz
Saygı nerde sevgi nerde

alinti ..  :)

Bunlarin basta gelen sebepleri  degisen yasam kosullari ,zorlasan hayat sartlari ve
insanlarin degisen beklentileridir.

Gecmiste evliliklerdeki beklentiler, günümüzdeki gibi, daha fazla tutku, daha fazla destek, daha fazla iletisim üzerine kurulu degildi. Yeni arzularimiz , eski yetilerimize bir beden büyük gelmeye baslandigindan beri, anlasmazliklari  daha erken safhalarda yasayan bizler... iste bunlar bir sebep olabilir.

Etrafimizda,  mutsuz, tatminsiz, istedigine ulasamamis, hayal kirikligina  ugramis, kizgin , umutsuz, yikilmis bircok cift, degisim  olmasi gerektiginin  farkinda olarak yasamini  sürdürmekte. Kadin olsun, erkek olsun her biri haksizliga  ugradigini, daha fazlasini  hak ettigini , bu yasadiklarinin olmamasi gerektigini düsünmekte. Hep daha iyisini, daha anlayislisini , daha doyurucusunu, daha tutkulusunu, daha farkli bir iliskiyi talep etmekte.

Veeeeeee  :)Kadinlar artik icine atip, susup oturmuyorlar anneleri gibi.
Onun icinde ayrilan ciftler cok bu zamanda.

Susmaktan susmaya fark vardir tabiki.
Bazen... esler susmayi bilecek ama herseye suskun kalmak da iyi degil.
Ortasini bulmak lazim ....  :)

Ben herseyin sadesini severim , karsimdaki insan beni gercekten seviyorsa ve bana deger ,saygi veriyorsa 2 sandalye ve bir haliyada razi gelirim. :)
Ama bir Mercedes sart ...  ;D ev olmasin mercedes olsun ( Mercdese karsi bir zaafim varda )  :)

Sparta güzel bir Konu ellerine saglik ...

MuhaяяeM

Aslında kültür belirleyici bir etken ama insanoğlunun yaşamı için gerekli maddeleri sağlama konusundaki kaygısı azaldıkça lükse yönelme eğilimi de artıyor, dolayısıyla eskilerle yeniler arasında her konuda olduğu gibi bu konuda da uçurum olması normal heralde :)

Kasus

Teknoloji ilerledikce yani insanlar rahatladikca egoistlesiyorlar. Insanlar rahatlayinca insanligida gidiyor demekki.
Calisan, sorun yasayan, birsey almak icin calisip cabalayan insan daha zeki olur. Cünkü kafasini vücüdünu yoruyor, sürekli aktif oluyor ve hepimiz biliyoruzki aktif olmak saglikli olmak demek saglikli olmak demek zeki olmak demek.
Bizden öncekilerinde sorunlari olmustur. Onlardan öncekilerde daha fakirdi, onlar icin bir yorgan bir legen cok sey demekti belkide. Zaman gectikce istekler artiyor ama kaybettiklerimiz daha fazla gibime geliyor.

esma 41

Kasus yazdiklarina aynen katiliyorum . ;)