Bildung von Nomen: (Almancada İsim Türetme)

Başlatan mikail, Aralık 17, 2006, 05:09:22 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mikail

Bildung von Nomen: (İsimlerin Yapılışı)

1. Sıfatların sonuna -e eki getirilerek isim türetilir, Artikel her zaman "die" olur. a,o,u harfleri Umlaut alır.

fern: uzak                 die Ferne: uzaklık
                                   weit: uzak                 die Weite: uzaklık
                                   rot:  kırmızı                die Röte:  kırmızılık
                                   grün: yeşil                 die Grüne: yeşillik
                                   kurz: kısa                  die Kürze: kısalık

2. -heit, -keit, -igkeit ekleriyle isim türetilir,Artikel hep "die" olur.
                      der Mensch: insan          die Menschheit: insanlık
                      das Kind:    çocuk          die Kindheit:      çocukluk
                      dumm:    aptal              die Dummheit:   aptallık
                      klug:      zeki                die Klugheit:     akıllılık,zeka
                      höflich:   nazik              die Höflichkeit:  nezaket
                      wirklich:  doğru             die Wirklichkeit: doğruluk,gerçek

3. -er ve -in ekiyle sona eren isimler genellikle fiillerden türetilir.
       -er eki alan isim hep "der",-in eki alan ise hep "die" Artikeli alır.

arbeiten:  çalışmak         der Arbeiter:      işçi
                                                        die Arbeiterin:    işçi (bayan)
                    lehren:     öğretmek        der Lehrer:       öğretmen
                                                        die Lehrerin:      öğretmen (bayan)
                   schneiden: kesmek          der Schneider:   terzi
                                                       die Schneiderin: terzi (bayan)
                   hören: dinlemek              der Hörer:         dinleyici
                                                       die Hörerin:       dinleyici (bayan)

4. -ling ekiyle yapılan isimler hep "der" Artikeli alırlar.

früh: erken                     der Frühling:     ilkbahar
                          lieb:  sevimli                   der Liebling:     sevgili
                          jung: genç                     der Jüngling:     delikanlı
                          zwei: iki                         der Zwilling:      ikiz
                          neu: yeni                       der Neuling:      acemi

5. şehir adlarının sonuna -er ve -in ekleri getirilerek isim türetilir.şehir adı sesli ile bitiyorsa, araya -n kaynaştırma harfi olarak gelir. -er ile bitenler "der" Artikeli, -in ile bitenler"die" Artikeli alırlar.

Ankara                         der Ankaraner: Ankaralı
                                                     die Ankaranerin: Ankaralı (bayan)

Trabzon                        der Trabzoner:  Trabzonlu
                                                     die Trabzonerin:Trabzonlu (bayan)

Berlin                            der Berliner:       Berlinli
                                                     die Berlinerin:     Berlinli (bayan)

6. -ung ekiyle fiilden isim türetilir,Artikel hep "die" olur.

prüfen: sınav yapmak           die Prüfung:    sınav
             bestellen: ısmarlamak           die Bestellung: sipariş
             üben: alıştırma yapmak         die Übung:      alıştırma
             beschreiben: tasvir etmek      die Beschreibung: betimleme,tasvir

7. -ei ekiyle biten isimler hep "die" Artikeli alırlar.

waschen: yıkamak                 die Waescherei:  çamaşırhane
                     das Buch: kitap                     die Bücherei: kitaplık,kütüphane
                     backen: pişirmek                   die Baeckerei: fırın
                     streiten: kavga etmek            die Streiterei: karışıklık, kavga

8. -schaft ekiyle biten isimler hep " die " Artikeli alır.

der Freund:  arkadaş              die Freundschaft:  arkadaşlık
                    eigen:         kendi,öz             die Eigenschaft:    özellik

9. -tum ekiyle yapılan isimler "das" Artkeli alırlar.

reich:  zengin                         das Reichtum:  zenginlik
                  der Held: kahraman                  das Heldentum: kahramanlık
                  sich irren: yanılmak                  das Irrtum:  yanılgı

10. -chen ve -lein son ekleriyle küçültme yapılır ve Artikel hep "das" olur. Acıma,sevgi ve şefkat anlatılır.
         (Kalın sesliler Umlaut alırlar.)

das Bett. yatak                         das Bettchen:  küçük yatak
               die Mutter: anne                      das Mütterchen: annecik
               das Kind:  çocuk                      das Kindchen: çocukcağız
               der Bruder: erkek kardeş           das Brüderchen: kardeşçik

Mikail - Deutschlehrer

oka73

Ögrenmek cok güzel ve siz buna vesile oluyorsunuz.Cok cok cok tesekkür ederim.

bennu

mikail

;D Beğendiğin için sevindim Sevgili Bennu, ben de sana teşekkür ederim. Başarılar. ;D

guardian

mikail

memoli63

:)iyiaksamlar mikail hocam benim size yine bir sorum olacakti.bu konuyla ne kadar alakali bilmiyorum.nomen sözü bu sayfada gectigi icin yaziyorum.hocam simdi ben almanca kursuna basladim tabiki ögretmen alman ve dersler almanca anlatiliyor.Birnevi anliyorum eve gelince hangi dersi yaptiksa hemen sizin sitede bulup birde türkce calisiyorum cok süper oluyor.Anlamadigim kitapta söyle yazili; :(

wenn der komparativ vor dem Nomen steht,hat er die gleiche Endung wie das Adjektiv in der grundform.   ve hemen altinda örnek var. söyle;
  nominativ
  der große garten ist schön.der großere garten ist schöner. ve nicin große(großere), schön(schöner)oldu.?? ???

asagida yazacaklarimda hausaufgabem. ???
akkusativ
ich habe einen großen garten.ich habe einen...........garten als mein nachbar.
ich habe eine große bank.ich habe eine.............bank als mein nachbar.
ich habe ein großes haus.ich habe ein.........haus als mein nachbar.   bos olan yerlere ne yazacagimi ve neye göre yazacagimi bilemiyorum yardimci olup biraz anlatirsaniz cok sevinirim.iyiaksamlar.Tesekkürler siz olmasaydiniz ne olacak bizim halimiz.vAllahi emeginize cok cok saygi ve tesekkür. ;) ;)

mikail

Sevgili Memoli; Ödevinde yapman gereken, sıfatları Komparativ (2. derece) hale getirmek. Bunun genel kuralı, sıfatın sonuna -er takısı getirmek ve "als" kalıbı ile kıyaslamak. (Tek heceli sıfatın ise kalın seslisini inceltmek)

Ich habe einen grossen Garten. Ich habe einen grösseren Garten als mein Nachbar.

Ich habe eine grosse Bank. Ich habe eine grössere Bank als mein Nachbar.

Ich habe ein grosses Haus. Ich habe ein grösseres Haus als mein Nachbar.

Burda dikkat edersen, hem 1. halde, hem de 2. hal olan Komparativde sıfatın çekim eki aynı oluyor.

grossen Garten ---- grösseren Garten
grosse Bank ---- grössere Bank
grosses Haus --- grösseres Haus

memoli63

iyiaksamlar mikail hocam cok tessekür ederim.süper anladim cünkü süper anlatim tabiki konuyla ilgili aciklamanizi bilgi bankasindan buldum tek kelimeyle süper cok cok tessekür.size mesleginizde bassarilar. :laugh:

mikail

Sevgili Memoli63; süper olan sizlersiniz. Teşekkür ederim. Başarılar.