Topkapı Sarayı

Başlatan Sparta, Ekim 13, 2008, 02:12:38 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sparta

Merhaba arkadaşlar. 
  Geçen hafta Topkapı Sarayı ( müzesi ) indeydim.Sizlerle paylaşmak istedim. Yıllarca burnumun ucunda oldugu halde bu yaşıma kadar hiç gitmemiştim.Adını çok duyardım ama nasıl derler ?  Belki umursamazlıktan belki merak etmediğim için gitmedim/ gidemedim.

Geçen hafta hava güneşliydi. İçime birden oraya gitmek düşüncesi doğdu.  Çok büyük bir avlusu vardı. Aslında bir sürü saraydan oluşuyordu.. Dİkkat çeken en büyük özellik işçilik idi. Yani Bu teknoloji oldugu halde o işçilik ile öyle bir saray asla yapılamaz diye düşünüyorum. Özellkile gidenler bilir ,yukarda havuzun oldugu yerden İstanbul manzarası müthişti... Boğaz köprüsü anadolu yakası ,avrupa yakası hepsi bir aradaydı.Orda bir balkon vardı. Oradan izledim. O balkondan daha önce Fatih sultan Mehmet , Kanuni Sultan Süleyman , Yavuz sultan selim gibi padişahların benden önce aynı yerden baktığını düşünmek çok güzeldi. Bir an kendimi padişah gibi hissettim diyebilirim.
  Sarayın özellikleri  zaten anltılmaz. Peki içeride neler var?
   Belki hayatımda göremeyeceğim kadar zümrüt ,elmas ,yakut ile sülenmiş eşyalar. Özellikle son padişahların göğsünde bulunan nişanlar  karşımdaydı. Hepsi elmas ile yapılmış idi. İşçilik zaten tartışılmaz idi. Fatih sultan Mehmet"in  giydiği kaftan , Tören kıyafetleri ,Ve birçok padişahın giydiği elbiseler tören kıyafetleri karşımdaydı. Padişahın altından yapılmış beşiği bile vardı.Birkaç tane taht vardı. Bugün çinlilere götürseniz sahtesini bile yapamazlar diye iddia edebilirim. Vee meşhur kaşıkçı Elması karşımdaydı... Kocaman  bir elmas :D
   Ve Kutsal Emanetler.
Hz. Musa"nın Yılan olan Asası , Hz Davut"un kılıcı , Hz. Osman"ın  Kuranı Kerimi , Hz İbrahim"in yemek yediği tencere ,  Hz .Yusuf"un sarığı, Peygamberimizin kılıçları ,Ayak izi , 4 halifenin kılıçları , Hz Yakup"un çürümemiş eli ,Hz Fatmanın Evindeki halı Ve elbisesi  karşımdaydı... Bunlar asla ve asla paha biçilemeyecek şeylerdi. Ve kesinlikle görülmesi gereken şaylerdi. O kadar çok şey vardı ki , bir çoğunu sölemeyi unutmuşumdur.
  İşin en ilgnç yanı Çok fazla Japon turist vardı... DÜşündüm adamlar dünyanın Taaa diğer ucundan bizim eserlerimizi görmeye geliyorlar .. Ben ise... şimdiye kadar  burnumun ucunda oldugu halde gitmedim gidemedim.. Sanırım gelecek yaz tekrar gideceğim. ( bu sefer Fotograf Makinası götüreceğim). Gidecek kadar ömrüm olursa paylaşırım sizinle.
  Eğer Türkiyede İstanbul"a yolunuz düşerse Topkapı Sarayını Mutlaka görün derim....

gece

Sparta ben gecen sene oaralardaydim ya evet muhtesem manzaraya sahip TOPKAPI sarayin ici de disida muhtesem :)
seneye yine gitmek istiyorum kismetse :)

...mystery...

:haha: topkapı ve dolmabahçe..köşe bucak ezberledim diyebilirim en azından 2sinede ayrı ayrı 20şer kez gitmiş olabilirim altını çizerim en AZ 20 ;D

Adse

Ben topkapi sarayini gezdigimde padisahlarin kaftanlarina sasirmistim, epey büyüktüler zamanimizda yasayan ortalama insana göre. Zamanla insanlar kücülmüsler.

...mystery...

evet ilkçağlardaki insanlar çok uzun boylu ve büyüklermiş... :D padişahların kaftanları gerçekten büyüktü ve bunun yanında çokta güzeldiler... ;D

...mystery...

bu arada yaa Sparta siz bize sormuştunuz çok sayıda elmas,altın gördüm nerde görmüş olabilirim diye ben rüya demiştim tekrar okudumda cevabı topkapı sarayı'mıydı..birden aklıma geldi... ;D