Saglik Kösesi ...

Başlatan esma 41, Mayıs 09, 2008, 12:40:45 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dielosch

ben önceden kahve çekirdekli bonbon gibi bişiye takmıştım kafein olduğu için mi bilmiyorum hani kahve felan bağımlılık gibi birşey yapmıştı bu yüzden uyuyamıyordum sabaha karşı 4 5 gibi uyuyup sabah 7 de kalkıyordum... çok kötü oluyordu diyeceğimi bekliyorsanız yanılıyorsunuz çok daha iyi oluyordu çok dinç oluyordum nasıl oluyordu ben de bilmiyorum ama hiç uykum da olmuyordu şimdi ise 12 de yatıp 7 de kalkıyorum ama çok uykum oluyor ama artık o bonbonları yemek istemiyorum zor kurtuldum zaten :(

...mystery...

Alıntı yapılan: dielosch - Ekim 09, 2008, 04:55:03 ÖS
ben önceden kahve çekirdekli bonbon gibi bişiye takmıştım kafein olduğu için mi bilmiyorum hani kahve felan bağımlılık gibi birşey yapmıştı bu yüzden uyuyamıyordum sabaha karşı 4 5 gibi uyuyup sabah 7 de kalkıyordum... çok kötü oluyordu diyeceğimi bekliyorsanız yanılıyorsunuz çok daha iyi oluyordu çok dinç oluyordum nasıl oluyordu ben de bilmiyorum ama hiç uykum da olmuyordu şimdi ise 12 de yatıp 7 de kalkıyorum ama çok uykum oluyor ama artık o bonbonları yemek istemiyorum zor kurtuldum zaten :(
:haha: güldüğüme bakma yazın başlarında uyuyamadığını biliyorum yazık sana senin adına üzülüyodum
bide;
esma abla galiba sen en başta yazmışsın en çok sigara içenler en az uyuyanlar diye benim babam istisna o zaman çok sigara içer-Dİ ama çok uyurdu şimdi daha az içiyo ama yine çok uyuyo yani farketmedi bişey o zaman babam istisna ve istisnalar kaideyi bozmaz :haha: madem bunu yazıcaktım neden çürütmek amacıyla başlamış gibi yazdın derseniz onu bende bilmiyorum ::) ;D 

esma 41

Selam Arkadaslar ,

Sonsuzluk yolcusu arkadasimizin Kalp ameliyati basarili gecmis.
Yarin birkac haftaligina  Kura (Kur un türkceside kurmu acaba ?) gidip tekrar aramiza gelecegini belirtti.
Hepinize cok selami var.

Ben bu habere cok sevindim ve cok sevincliyim.  alkis:)

Aradasimiza ve hepimize uzun ve saglikli bir hayat diliyorum.

Sagligimizin degerini bilelim.  ;)

Sevgi ve Saygilarimla ...

Buraya da yazmak istedim .
Herkes görsün ve okusun diye .

Arkadasimiz icin dua edelim.  :)

MuhaяяeM

Geçmiş olsun, Allah şifa versin.

esma 41

gece

Allah yar ve yardimcisi olsun insAllah :)  :angel:

dielosch

geçmiş olsun Allah nicelerinden sakınsın İnşAllah

...mystery...

Adse

Kasus

gece

GASTIRIT VE TEDAVISI

Mide, yutulan  gıdaların  geçici  bir  süre depolanarak  küçük  parçalara ayrıştırılıp  sindirildiği j harfi şeklinde ve keseye  benzer  bir organımızdır Alınan  gıdalar  kimus  adı  verilen  ayran veya  sulu  boza  kıvamında bir  sıvı  haline  dönüştükten  sonra  porsiyonlar  halinde  ince  barsağa geçirilir. Midenin iç  yüzü  mukoza olarak  adlandırılan  ve  kabaca  3 ayrı katman oluşturan  hücre  dizilerinden  meydana gelmiş   bir  tabaka ile kaplanmıştır.  Mide mukozasında değişik  hücre  çeşitleri bulunur. Bu  hücreler  hidroklorik asit, sindirim  enzimleri (pepsin) ve değişik  hormonlar  salgılarlar.

GASTRİT  NEDİR ?

Gastrit mide mukozasının  bir çeşit inflamasyonudur (Yangı).  Bu  değişik etkenlerin  yaptığı  uyarı  sonrasında beyaz  kan  hücrelerinin mukozada  birikmesi anlamına  gelir. Gastrit akut veya  kronik  olabilir.

GASTRİTİN  SEBEPLERİ  NELERDİR?

Helicobacter pylori (HP) :
Kronik  gastritin  en sık  görülen  nedenidir. HP  ağız  yoluyla  alınarak  midede  yerleşen  ve  burada  gastrit  olarak  adlandırdığımız  bir iltihap oluşturan,  spiral  şeklinde  bir  bakteridir. Mide mukozasını örten  mukus  tabakasının  altında  yerleşerek  mide asidinden ve diğer etkenlerden korunarak  yaşamını  sürdürür. HP  hem  salgıladığı toksinlerle ve hem de vücudun bakteriye  karşı oluşturduğu immun  yanıt (vücudun bağışıklık sisteminin bakteriye karşı oluşturduğu  yanıt) sonrasında ortaya çıkan bazı maddelerle mukus  tabakasını  zayıflatarak mide mukozasını  asit  ve diğer saldırgan faktörlere  duyarlı  hale  getirir. Gelişmekte olan ülkelerde  genellikle çocukluk   çağında alındığından tedavi edilmediğinde mide mukozasında hayat   boyu  süren  bir  kronik iltihaba  sebep olur.Yaşlı popülasyonda  daha  fazla olmak üzere toplumumuzun  yaklaşık %80 inin bu  bakteri ile  enfekte olduğu gösterilmiştir.  HP enfeksiyonu ülser  oluşumunda  önde  gelen faktörlerden biri olarak kabul edilmekle  birlikte  bu bakteri ile enfekte olan insanların  hepsinde ülser oluşmaması  ve son yıllarda  giderek artan  oranlarda HP negatif  ülserlerin saptanması  ülser oluşumunda HP  yanında  başka  faktörlerin de etkili olduğunu  düşündürmektedir.

Günümüzde HP enfeksiyonun neden olduğu kabul edilen   hastalıklar şekilde görülmektedir.   HP  Dünya  Sağlı  Örgütünce (WHO) 1.derece  kanserojen  faktörler arasında  kabul edilmiştir. Bakterinin  midede varlığı endoskopik biyopsi, üre-nefes testi ve kan  ve dışkıda  antikor  ve antijen aranması  gibi  testlerle gösterilebilir. Midede  HP  varlığı saptanan   hastalarda  bazı  özel  ilaç  rejimleri kullanılarak bakteri mideden  temizlenir. Bu tedavinin etkinliği %80-85  civarındadır.

Aspirin  ve antiromatizmal ilaçlar :
Bu tür  ilaçlar  mide mukozasındaki  koruyucu mekanizmaların zayıflamasına yol açmak suretiyle mukozanın  asit  ve diğer saldırgan   faktörlere  karşı hassasiyetini artırırak  gastrit oluştururlar. Oluşan  gastrit hiçbir  belirti  vermeden sezsiz geçirilebileceği gibi  kronik formda ve ülser / kanama gibi komplikasyonların  oluşumu ile birlikte de seyredebilir.   

Otoimmun gastrit :
Vücudun bağışıklık sistemi (immun sistem)  bazı durumlarda yanlışlıkla  kendi  doku  ve organlarına  karşı  aktif hale  gelebilir  ve bu doku  ve organları hasarlayıcı  maddeler ve hücreler oluşturabilir (Otoimmunite ve otoimmun  hastalıklar). Hipotiroidi (Hashimato tiroiditi), Sjögren sendromu, romatoid artrit, lupus, tipI diabet bu gurup hastalıklar arasında sayılabilir. Mide mukozasındaki bazı  hücreler de  immun  sistemin  hedefleri arasında olabilir ve bu durum  kronik  gastrit ve mide  mukozasında asit salgılayan  hücrelerin  kaybı ile giden  bir hastalığın ortaya çıkmasına  sebep olur. Bu hastalarda mide  asidinin azalması  yanında vücutta  demir ve B12  vitamini  eksikliğine bağlı kansızlık da   görülür ve bu durum otoimmun  gastrit  ve pernisiyöz anemi olarak adlandırılır. Bu  tür  midelerde  yaşamın  ilerleyen  dönemlerinde mide kanseri oluşma  olasılığı  normal kişilere  göre artmıştır.

Alkol :
Alkol  ve  diğer kimyasal  maddeler mide mukozasında  hasarlanma oluşturabilirler. Normal  dozda kullanıldığında  ve aç karına içilmediği  alkolün mide mukozasında  belirgin  bir  gastrit oluşturması beklenmez.

Hipertrofik  gastritis :
Midenin iç yüzünü kaplayan mukozal kıvrımların  inflamasyon nedeniyle kabalaşması ve genişlemesi  sonrasında ortaya çıkan  gastrit hipertrofik  gastrit olarak adlandırılır.  Bu  tür  gastritin  bir türü Menetrier hastalığı olarak bilinir. Mide  mukozasından  aşırı protein  kaybı sonucunda  kanda protein  seviyesi düşer  ve ödem oluşur.

GASTRİT  NE GİBİ BELİRTİLER OLUşTURUR?

Gastritin belirtileri akut  veya  kronik oluşuna  göre  değişir. Akut gastritte karnın  üst kısmında ağrı, gaz, geğirme, yanma, ekşime,bulantı ve kusma gibi bulgular  görülürken  kronik  gastritte  ağrı daha az belirgin olup yemek sonrasında şişkinlik ve dolgunluk hissi, erken doyma, bulantı hissi, geğirme, iştahsızlık ve  ağızda kötü tat  gibi dispeptik yakınmalar daha sık görülür. Kronik  gastritte  ağrı belirginleştiğinde gastrit  zemininde ülser  veya başka  hastalıkların gelişmiş olabileceği düşünülür. Aspirin  ve antiromatizmal ilaçların  kullanımı  sonrasında oluşan akut gastritte  gizli  veya  aşikar  kanama oluşabilir.

GASTRİT  NASIL  TEşHİS  EDİLİR?

Hastadan  ayrıntılı  bir  hikaye alınması  ve  dikkatli  bir beden muayanesi sonrasında, gastritten şüphelenildiğinde  doktorunuz size şikayetlerinizi hafifletecek  bir  tedavi düzenleyebilir. Bununla  birlikte  gastritin  kesin  teşhisi için  endoskopi (gastroskopi) yapılarak mukozanın  görülmesi  ve  mutlaka patolojik inceleme için  doku örneği alınması  gerekir (biyopsi).  Gastrit düşündüren şikayetlerle  başvuran her  hastada endoskopi yapılması gerekli değildir. Özellikle 40 yaş altındaki hastalarda, endoskopi yapılmasını gerektirecek  başka bir  sebep yoksa,   kan veya dışkı örneği kullanılarak yapılan testlerle   HP enfeksiyonun  varlığı araştırılabilir.

GASTRİTİN KOMPLİKASYONLARI  NELERDİR?

HP nin  sebep olduğu kronik  gastrit zemininde  sık olmasada mide ve oniki parmak barsağı ülseri, lenfoma ve  mide kanseri gibi ciddi koplikasyonlar gelişebilir. HP gastritinin sebep olduğu  lenfoma erken  dönemde  MALT lenfoması (MALT = Mucosa associated lenfoid  tissue) olarak  adlandırılır  ve  hastalığın erken  döneminde bakterinin temizlenmesi  ile tam iyileşme sağlanabilir. Aspirin  ve antiromatizmal ilaçlaların sebep olduğu  gastrit bazen  ciddi olabilen  kanamarla  birlikte olabilirler.

GASTRİT  NASIL  TEDAVİ  EDİLİR?

Gastritin  tedavisi  sebebe  göre  yapılır. Çoğu  zaman  mide asidinin  azaltılması şikayetlerin  hafiflemesini  sağlar. HP  pozitif  bulunan olgularda bakterinin temizlenmesine yönelik  en az iki antibiyotik içeren 1 veya iki haftalık tedavi kürleri  uygulanır. Aspirin  ve antiromatizmal ilaçlar  kullanan  hastalarda bu ilaçların kesilmesi  ve / veya kullanım gerekliliğinin  gözden geçirilmesi uygun olur. Daha özel  gastrit  tiplerinde ve komplikasyon gelişen  vakalarda  sebebe  ve ortaya çıkan  komplikasyonlara yönelik  tedavi  yöntemleri   uygulanır.

Alıntı Yap

gece

Gastrit, iki haftalik antibiyotik tedavisiyle tamamen iyilesebiliyor.

"Tedavide basari orani yuzde 90" diyen Marmara Universitesi Gastroenteroloji Bilim Dali ogretim üyesi Prof. Dr. Cem Kalaycı, hastalari iki konuda uyariyor: Sigara icmeyin, aspirin ve romatizma ilaclarindan uzak durun.

Ulser kusma ve bulantı yapabilir mi?

Evet.

Ulser mide çıkışında darlığa veya tıkanıklığa yol acarak kusmalara neden olabilir. Bazen midede yanmaya yol acabilir. Bunlar en sık rastlanılan ülser belirtileridir.

Bu belirtiler birden mi ortaya çıkar?

Sadece mide kanaması aniden ortaya çıkar.
Kanama, genellikle kendiliğinden olur ya da aspirin ve romatizma ilaclari alindiktan sonra cikar. Ancak bulantı, kusma, agrı, yanma, gece rahatsizliklari genellikle uzun sürer, bazen senelerce devam edebilir.

Mide şikâyetleriyle gelen hasta, teshis icin nasil asamalardan geciyor?

Once hastanin öykusünü dinleyerek bir degerlendirme yapariz. Eger yakinmasini aciklayacak bir durum varsa, mesela 'Ilac kullandiktan sonra sIkâyetlerim basladi' diyorsa, bu ilaclari almamak, kullanmak zorundaysa da mideyi koruyan ek bir ilac vermek yeterli olabilir. Ama kansizlik, kilo kaybi, kusma, yutma guclugu gibi durumlar varsa mutlaka ileri incelemeler yapilir. Bunun icin iki yol var: Mide filmi cekmek ya da endoskopi yapmak. Mide filmi artik hic kullanilmiyor.
Eger hastada ulser varsa bu, endoskopiyle birkac dakikada teshis edilebilir.

Endoskopi nedir, nasil yapilir?

'Endo' ic, 'skopi' gormek demektir, yani 'icini gormek' anlamina gelir. 1960'lardan beri kullanilan bir teknik olan endoskopide ucunda bir kamera olan 10 milimetre kalinliginda yumusak bir boru hastaya yutturulur.
Bu boru mideye ve onikiparmakbagirsagina gonderilir. Boru gectigi bolgeleri bir televizyon ekranina yansitir. Hekim de goruntulere bakarak teshis koyar. Endoksopi birkac dakika suren bir islem. Bu islemden once damardan hafif bir uyku ilaci yapildigi icin, hasta genellikle hicbir sey hissetmez. Endoskopide ulser cok net gorulur. Ulseri gordukten sonra midede mikrop olup olmadigini anlamak icin kucuk bir test yapariz.

Endoskopi her zaman gerekli mi?

Hayir.

Ozellikle 40 yasin altindaki kisilerde midede gece uyandiran agri, sirta vuran agri, bulanti gibi ulsere benzeyen sIkâyetler varsa endoskopi yapmaya gerek yok.

Bu kisilere tahmini teshisle de tedavi yapilabilir. Buna tipta ampirik tedavi, yani tahmini tedavi denir. Bu durum tibbi bir yanlis degildir. Ama alarm belirtileri varsa, yani her yedigini kusma, kilo kaybetme, kansiz kalma gibi mide kanserini hatirlatan sIkâyetlerin varliginda mutlaka endoskopi yapmak zorundayiz.

Gastrit nasil tedavi ediliyor?

Gastride yol acan helikobakter pilori mikrobu yuzde 90 oraninda tedavi edilebilir. Bunun icin bir tane mide ilaci, yanina iki tane antibiyotik almak yeterli. Bir-iki haftalik bir tedaviyle mide ulserini bir daha nuksetmemek uzere ortadan kaldirabiliyoruz.

Ancak sıklıkla yapilan yanlislik su:

Her mide şikâyetiyle gelen kisiye mikrop tedavisi yapiliyor. Oysa helikobakter pilori her mide yakinmasindan sorumlu degildir. Cogunlukla hastanin sorununun kaynaginda stres ya da reflu gibi baska bir neden yatar. Bu yuzden de bircok hasta tedaviden sonra durumunda hicbir degisIklik olmadigi icin yine doktora basvurmak zorunda kalir.

Mikrop tedavisinin basarili olmasi icin hastada ulserin ortaya cikmis olmasi lazim. Ilaca bagli gastridin tedavisi ise cok kolay.
Ilaci kesip yanina da bir mide ilaci verirseniz, bu sorunlar buyuk oranda ortadan kalkar.

Gastrit tedavisinden sonra hastanin dikkat etmesi gerekenler neler?

Ulser ya da gastrit tedavisi sirasinda ve sonrasinda hicbir diyet gerekmez. Bu, 30-40 yillik bir bilgi. Fakat kisitlanmasi gereken iki sey var. Biri sigara, digeri de aspirin ve romatizma ilaclari.

Sigara mideyi nasil etkiliyor?

Sigara mide salgilarini bozarak ulsere yol aciyor. Ayrica midenin fonksiyonunu bozdugu icin ulserin iyilesmesini geciktiriyor, ya da iyilesmis ulserin nuksetmesine neden oluyor. Alkolun ise gastrit ve ulser uzerindeki etkisi daha az onemli. Ulseri tamamen iyilesmis birinin makul miktarlarda icki icmesinde bir mahzur yok. Ancak, reflusu olanlarin alkolden uzak durmasi sart.

Cok aci, baharatli yemenin mideye zarari var mi?

Hayir, baharatlar saglikli birine zarar vermez. Ancak reflu hastalarinin baharatlardan uzak durmasi gerekebilir.

Bir de su noktayi vurgulamak istiyorum: Bir gidanin bir insani rahatsiz etmesi, ille de bir mide hastaliginin oldugu anlamina gelmiyor. Bazi gidalar, bazi insanlari rahatsiz eder. Bu durumda da yiyecegi yememek lazim. Bunu doktor degil, o kisi bilir.

Mide şikâyeti olanların nereye basvurması gerekir?

Mide hastalıklarıyla ilgilenen bölüm, gastronterolojidir. Fakat mide şikâyeti toplumda cok yaygın olduğu için herkesin bu bölüme başvurması gerekmiyor. Birinci basamak sağlik hizmetleri icin bir pratisyene, aile hekimine, saglik ocakları veya ic hastalıkları uzmanina başvurulabilir.

Türkler sütü genetik olarak hazmedemiyor![/size]

Cok sıcak veya cok soğuk mideye zarar verir mi?

Hayır vermez. Ancak bu tür yiyeceklerin mide sikâyetlerine yol acması daha cok reflu belirtisidir.

Mide usutmesi denilen sey nedir?

Genellikle yenilen gidalardaki mikroba bagli olan ishal, kusma ve karin agrisiyla seyreden hastaliklar halk arasinda bu sekilde tanimlanir. Ancak ciplak ayakla dolasmanin, soguk su icmenin mide usumesiyle hicbir ilgisi yoktur. Ic organlar usumez. Ciplak ayakla dolasmanin sindirim sisteminde olumsuz etkisi yoktur.

Gegirme neden olur?

Yemeklerden sonra az miktarda gegirme olmasi normaldir. Ancak cok sIk ve surekli yuksek sesliyse kaynaginda reflu veya hava yutmaya bagli bir problem olabilir. Hava yutma genellikle stres, sIkinti, heyecan, sinir sonucunda hava yutma ortaya cikabilir. Bu hastalarin cogunda ciddi bir sorun yoktur, bu tipki tik gibi hastada yerlesmistir. Asit baskilayici reflu ilaclari veya bazen antidepresanlar kullanilabilir.

Hangi besinler mideye zararli?

Eskiden mide sIkâyetiyle hekime basvuranlara sut onerilirdi. Oysa su anda sutun ulseri azdirdigini biliyoruz. Sut icerigindeki kalsiyum nedeniyle midedeki asit salgilamasini artirir. Gaz yaptigi icin hastalara dokunur. Ama sut icmekten vazgecmek istemiyorsaniz, sutu gunduz saatlerinde icmeyi tercih edin. Aksam yemeklerinden, ozellikle de gece yatmadan once icilen sut, ulser hastalarinda mide icin zararli olabilir. Sutun hazmedilmesi icin gerekli olan birtakim maddeler ozellikle Turklerde genetik olarak eksIk. Bir de cig sebze ve meyveler siskinlik ve gaz hissine neden olabilirler. Ama bunlarin hicbiri fiziksel bir mide hasari yapmaz.

Yaygin bir sIkâyet de siskinlik. Bu niye olur?[/font]

Bazilari erken doymaya, bazilari yemekten sonraki gegirmelere siskinlik diyor. Ozellikle de kadinlar 'Alti aylik hamile gibi karnim sisti' der. Siskinlik bazen mideye bazen de bagirsaga bagli ortaya cikar. En sIk sebebi, non ulser dispepsi, yani ulsere bagli olmayan mide şikâyetidir. Bu da cogu zaman strese bagli gelisir.

Prof. Dr. Cem Kalayci
Marmara Universitesi Gastroenteroloji Bilim Dali öğretim üyesi

mub@rek