Modalverbler

Başlatan melisözge, Ocak 07, 2007, 03:18:44 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

melisözge

Modalverbler,birlikte kullanidiklari fiillerin anlamlarini degistiríci nitelikte görev yaparlar,Modalverblere türkcede kip belirtecleri veya keyfiyet bildiren fiiler denir.Bunlar mutlaka bir fiil ile kullanilir ve bu fiilin anlamini ve dolayisiyla Türkceye cevirilisini cesitli sekillerde degistirirler.dikkat edilmesi gereken kural,bunlarala kullanilan ana fiil hicbir degisiklige ugramadan sona atilir,modalverb özneye göre cekilir.
Modalverbler:
können......-e bilmek(yapabilecek yeterlilikte olmaktir)
dürfen.......-e bilmek(yapilmasi yasak olan eylemleri yaparken kullaniriz,saygi nezaket durumlari vardir)
müssen.....-meli,-mali(bir seyi yapmaya mecbur olma vardir)
sollen.......-meli,-mali(gereklilik bildirir,emir yetki,görev ve sorumluluklarda kullanilir.)
wollen......istemek(plan,amac ve niyet vardir)(kesinlik vardir)
mögen.....isteme,bir seyi yapma arzusunda olma.

örnekler
Ich kann gut singen(ben iyi sarki söyleyebilirim)
Hier darf man nicht parken!(buraya park yapilmaz)
Dürfen Sie mit uns kommen?(bize gelebilirmisiniz?)
Wir müssen viel Formulare ausfüllen.(biz bircok form doldurmak zorundayiz)
Du sollst morgen in die Schule gehen.(yarin okula gitmelisin)
Ich will für meine Zukunft palanen.(gelecegim icin plan yapmak istiyorum)
Ich mag von dir(senden hoslaniyorum)

gizem

meraba anlatimin icin cok tesekkur ederim bana cok yardimin oldu!:) hepsini not edindim fakat bisey sormak istiyorum modalverbler diyip altina kann,muss gibi fiiller yazmissin bunlar mi sadece modalverb olan fiiller yoksa bunlar sadece bir kacimi :( umarim sadece bunlardir:) tesekkurler..tekrardan emegine saglik..

KelebekGibi

Gizem modalverbler yukarida melisözgenin acikladigi gibi 6 tanedir. Ama bunlarin disinda normal fiil olupta modalverb olarakta kullanilabilen fiiller vardir birkac tane:
helfen
sehen
hören
lernen
gehen
lassen

Birkac örnek cümle vereyim sana bunlarin kullanildigi:

Er hat seine Wohnung verkaufen lassen. ( burada verkaufen fiili var ve ayriyeten lassen fiilide yardimci fiildir mesela) Anlami= O evini sattirdi.

Ich sehe meine Mutter am Fenster sitzen. ( Annemin pencerede oturdugunu görmekteyim.)

Hörst du deinen Bruder husten?(Erkek kardesinin öksürdügünü duyuyor musun?)

Hilfst du mir die Pakete tragen? (Paketleri tasimama yardim eder misin?)

Sein Bruder lernt noch gehen. ( Kardesi daha yürümeyi ögreniyor.)

InsAllah yardimci olabilmisimdir. Bunlar hepsi bukadardir iste.

melisözge

gizem sadece dün yazmayi unutmusum möchten....arzu etmek istemek anlaminda bir modalverb daha var.örnek verecek olursak; ich möchte einen starken Kaffee trinken. ayrica sagol kelebekgibi eline saglik dün ben detaya girememistim cok gec oldugu icin,sevgili gizem senin kann,muss gibi fiiller dedigin können ve müssen fiillerinin özneye göre cekilmis halleriydi.yukardada yazmistim modalverbler ana fiili sona atar ve özneyegöre cekilir.sana cekimlerinide yazayim ;)
können.......ich          kann                      dürfen.........ich        darf
                du           kannst                                    du          darfst
                er/sie/es  kann                                       er/sie/es  darf
                wir          können                                    wir          dürfen
                ihr          könnt                                       ihr          dürft
                sie          können                                    sie           dürfen
                Sie          können                                    Sie          dürfen

müssen.....               muss                      sollen........                soll   
                              musst                                                    sollst
                              muss                                                     soll
                              müssen                                                  sollen
                              müsst                                                    sollt

wollen........              will                     mögen..........                mag
                              willst                                                     magst
                              will                                                        mag
                              wollen                                                    mögen
                              wollt                                                      mögt

möchten.........         möchte
                             möchtest
                             möchte
                             möchten
                             möchtet
                             möchten
                             möchten

plejaden

merhaba melisözge yukarıda belirtiğin Modalverb bilgileri için çok teşekkür ederim. Günlük konuşmalarımda pek dikkat çekmesede özellikle yazışmalardaki taşıdığı anlam ve ifaesi geröekten çok önemli. Ve itiraf etmeliyim bazılarını zaman zaman yanlış kullandığımı fark ettim.

Ellerine sağlık tekrar teşekkür ederim

tusem

derwisch

Alıntı yapılan: melisözge - Ocak 08, 2007, 01:03:38 ÖÖ
gizem sadece dün yazmayi unutmusum möchten....arzu etmek istemek anlaminda bir modalverb daha var.örnek verecek olursak; ich möchte einen starken Kaffee trinken.
mögen..........          mag
                             magst
                             mag
                             mögen
                             mögt
                             mögen
                             mögen

möchten.........         möchte
                             möchtest
                             möchte
                             möchten
                             möchtet
                             möchten
                             möchten

selam,

Sevgili "melis", "mögen"fiili modalverb degil ama... Onun modalverb olarak kullanildigi da olur ama "mögen" aslinda "gehen, hören, sehen, helfen, lernen" gibi bir vollverb'dir... Daha cok onun "möchten" formu modalverb olarak kullaniliyor...

Üst düzey dilbilgisi kitaplarinda bu modalverb listesine daha cok "mögen" fiili ekleniyor, ama konjunktiv II(möchten) formuyla.

melisözge

selam derwisch,
sana katiliyorum.kursta böyle ögrenmistik ama genede emin olmak icim gramer kitabimdan konuyu tekrar inceleyip de yazdim.
destegin icin tesekkür ederim.
yardimci olabiliyorsam ne mutlu bana arkadaslar ;) :)