Biraz genel olacak ama ....
Eger türkiyeden aldigi ehliyet varsa:Ozaman isin kolay söleki ilk oturumunu aldigin tarihten itibaren 6 ay türk ehliyetinle arac kullanabilirsin. Ondan sonra deyistirmeden kullanamzsin kullanirsan ehliyetsiz araba kullanmis gibi oluyorsun.
Deyistirme isine gelince: Ilk olarak ehliyetini almancaya cevirtmelisin. Bunu ADAC
https://www.adac.de de yaptiriyorsun. Daha sonra bir söförokulluna (fahrschule) yazilman gerekli. Derse girmek gibi bir zorunlulugun yok. Bir ilkyardim kursuna katilmalisin. 8 saatlik kurs göreceksin biraz formalite icabi (Benim kusrum cok komikti ilk buraya geldiyim zamandi kurstaki tek türk olarak ve hic almanca bilmiyordum isin tuaf yani hocada türkce bilmiyordu

). Neyse geyiyi birakip devam edeyim. Son olarak bir gözlükcü veya doktordan gözlerini durumuna dair bir rapor aliyorsun.
Evrak islerini hallettikten sonra; Ehliyetinin aslini, ADAC den cevittigin tercümeyi, ilkyardim kursundan aldigin belgeyi, gözlerinle ilgili raporu, (sanirim 4 olmali) 4 fotografinla birlikte Bagli bulundugun Muhtarliga gidip trafik dairesine mürcatta bulunuyorsun.
Simdi sinavlara girbilirsin. 2 adet sinava gireceksin. Sinavlari TÜV yapiyor.
1. Yazili: Yazili sinva türkce olarak girebilirsin tek fark 20€ daha fazla ödüyorsun. Sinavla ilgili olarak kayit yaptirdigin fahrshule den türkce kitap ve testleri satin alabilirsin. Sinav basit zor deyil KORMA.
2. Direksiyon: Direksiyon sinavi cok büyük bir ihtimallle almanca olacaktir. Tabi türk bir mühendise denk gelmessen. Gerci gerekte yok sola, saga, dur, parket vs. gibi kelimeleri bilsen yeter. Bundana dil sikintin olmaz.
Aklima gelenler bunlar...
Senin sorularin varsa cevaplayabilirim...
Sinavlarinda BASARILAR