cchatg
12.11.2006 07:59:44
Du . Gisela , nehmen wir Bello mit ?
Du--Sen
Gisela--Gisela
nehmen--Almak
Wir---Biz
Bello--Bello İlk defa duydum
mit---birlikte
Sen gisela birlikte baleye gidelim gibi birşey olabilir ama düzgün bir cümle olamış
kazım
12.11.2006 10:37:03
Çok teşekkürler Nazire Hanım.
kazım
12.11.2006 11:09:01
Nazire Hanım,
SİZLERİ UNUTTUĞUMU ZANNETMEYİN,SİZLERİ ASLA UNUTMADIM. (Denkt nicht das ich euch vergessen habe,ich habe euch niemals vergessen) cümlesinde, (SİZLERİ ASLA UNUTMADIM ) olumsuz olmasına rağmen cümle devam ettiği içinmi olumlu yazılıyor? Kafama takıldığı için size zahmet veriyorum. sevgiler.
Nazire
12.11.2006 14:39:32
Du Gisela! nehmen wir Bello mit dogru bir cümle
Bello Hayvan ismi oluyor mesela köpek ismi
Gisela! Belloyuda yanimizda götürüyorumuyuz?
Gisela! Belloyuda aliyormuyuz-dogrusu bu
NalanW
13.11.2006 14:39:26
Alıntı yapılan: kazım - Kasım 12, 2006, 11:09:01 ÖÖ
Nazire Hanım,
SİZLERİ UNUTTUĞUMU ZANNETMEYİN,SİZLERİ ASLA UNUTMADIM. (Denkt nicht das ich euch vergessen habe,ich habe euch niemals vergessen) cümlesinde, (SİZLERİ ASLA UNUTMADIM ) olumsuz olmasına rağmen cümle devam ettiği içinmi olumlu yazılıyor? Kafama takıldığı için size zahmet veriyorum. sevgiler.
Nazire Hanima sormussunuz ama ben burdayken cevap vereyim dedim sorunuza...NIEMALS olumsuzdur,cümleyi burada olumsuz yapan NIEMALS dir...Niemals`, nie, niemand kelimelerinin bulundugu cümlelerde ayriyetten nicht yada kein kullanmaya gerek yoktur...Sevgiler
kazım
14.11.2006 09:44:24
Çok teşekkürler NalanW. sevgiler..!
der_mann
16.11.2006 23:31:16
der schönste ım ganzen land po
bir şeyin üzerinde gördüm yanlış yazmadıysam bu şekil aklıma takıldı da ne acaba
Nazire
16.11.2006 23:40:31
Ülkenin en güzel Popo su demek "eyer sogru okuduysaniz"
der_mann
17.11.2006 22:42:14
tex dil satış departmanında çalışıyodum malların üzerinde görmüştüm merak ettim de çok sağol
toricelli
06.12.2006 23:45:17
Bir zamanlar Spinnstofffabrik, passstelle, passstück kelimelerinde olduğu gibi yanyana 3 ayni harf geldiği zaman bu harflerden biri düşer gibi birşey duymuştum. Bu konuda bilgisi olan varsa ve beni (bizi) aydınlatırsa çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.
mikail
07.12.2006 18:30:29
Gisela, Bello'yu yanımıza alalım mı?(beraberimizde götürelim mi?) demektir.
derwisch
12.12.2006 17:29:44
Das Passiv
Die Formen
Präsens
Ich werde fotografiert = benim fotorafimi cektiler
Du wirst fotografiert=senin fotorafin cekiliyor
Er/Sie wird fotografiert Onlarin fotorafi cekiliyor
[bu konunun ikinci mesajindan alintidir...]
selam,
Hocam kusura bakmayin haddimi asmak istemem. Birinci ve ücüncü cümleleri tamamlamak isterim, yanlis anlamayin lütfen. Keske gözüme carpmamis olaydi...
"Ich werde fotografiert." ...(benim) fotografim cekiliyor
"Er/ sie fotografiert." ...(onun) fotografi cekiliyor
"Sie werden fotografiert." ...(onlarin) fotograf(lar)i cekiliyor
yücel
13.12.2006 21:18:12
derwisch kardes, benim anlayamadigim bir iki nokta var bana yardimci olurmusun
bir cumlenin akkusativ, Dativ veya Genetiv oldugunu nasil anlayabilrim. kafami yoruyorum ama cözemiyorum
derwisch
14.12.2006 13:03:49
selam,
Sevgili "yücel", bildiklerimi anlatayim, hatalarim olursa ustalar okur da umarim düzeltirler...
Bildigim kadariyla bir cümle icin bu terimler bir anlam teskil etmezler. Kelimeler özellikle isimler icin kulanlirlar...
Türkce "ismin durum ekleri" diye cevrilir bu terimler. Bu terimlerin karsiliklari olan kavramlar icin ekler kullanilir Türkce'de. Ismin cümle icinde ya da kelime gruplari icinde; yer, yön, durum vs. özelliklerini belirtmek icin kullaniriz bu ekleri.
Mesela "masa" kelimesini cümle icinde yanlizca özne /subjekt olarak kullaniriz. Ek almamistir ve yalin haldedir. Almanca'da da böyledir bu hemen hemen...
Ama 'masa'yla ilgili bir seylerden sözetmeye basladigimizda ona dogru, üzerinde, yaninda, altinda, arkasinda vs. ...yani masada, masayi, masadan, masayla, masaya vs. der kutuluruz Türkce'de.
Ama Almanca'da biraz durum farkli. Bildigin gibi ekler yok Almanca'da bu durumlari anlatmaya. Artikelleri degistiriyorlar ya da edatlari (Präpositionen) kullaniyorlar.
Yani;
auf demTisch (dativ) ...masanin üzerinde;
den Tisch (akkusativ) ...masayi;
vom _von dem_ Tisch (ablativ) ...masadan;
mit dem Tisch (instrumantel) ...masayla;
auf den Tisch (akkusativ) ...masanin üzerine;
unter dem Tisch (dativ) ...masanin altinda;
"der" olan masa sözcügünün artikeli akkusativ icin 'den', dativ icin 'dem' olarak degisiyor. Ve de gördügün gibi auf, von, mit, unter edetlari kullaniliyor. Bu edatlarin bazilari isimlerin artikellerini yalnizca akkusativ yapar, kimileri dativ, kimileri ise hem dativ hem akkusativ ve kimileri ise yanlizca genitiv yapar -ki genitiv cok az kullaniliyor modern Almanca'da-.
Üstelik bazi fiiller yalnizca artikelleri akkusativ olan isimlerle kullanirlar, kimileri dativ, kimileri ikisiyle de.
mesela 'warten' fiili akkusativ olarak cekimlenmis isimlerle (Nomen, Adverbien) kullanilir.
"Seit zwei Stunden warte ich auf dich." gördügün gibi 'sen' adili (zamir) hem akkusativ olur hem de bir edat alir. du-dich-auf dich... Sözlüklerde bu durum belirtilmistir. (warten: [auf A] beklemek...)
Bu kural pek cok sifat icinde gecerli, yani pek cogu bazi hallerde isimlerin cekimlenmis sekilleriyle kullanilirlar cümle icinde.
"Bis zum Marktplatz ist es genau einen Kilometer weit." ...pazara kadar tam olarak bir kilometre uzak...
Dostum bu konu dallanip budaklanmadan birakayim burada. Ne kadar derine dalmaliyim bilemiyorum. Kisaca konu fiilin, sifatin yapisi; ismin artikelleri ile ilgili... Arkadaslarin verdikleri artikeller ile ilgili aciklamalar su an icin bana yeterli görünüyor. Istersen daha ayrintili aciklamalar da yapilir sanirim. O na da yardimci olabilirim, elimden gelirse.
Ve buradan ustalara bir cagri, bir liste hazirlanirsa cok faydali olur sanirim... isimlerin, sifatlarin, fiillerin edatlarla birlikte kullanilanlari ile ilgili. (Liste von Nomen, Verben, Adverbien mit Präposition)
yücel
15.12.2006 23:48:47
Ilgine Tesekkürler Derwisch . Konunun karmasik oldugunu biliyorum.
Isimlerin aldigi ekleri biliyorum da , Cümle icinde Preposotion olmadigi zaman ismin Akk. o. DAt oldugunu nasil anliyorsunuz.Bunun püf noktasini cözemedim.